Za milijunska ulaganja država ‘časti’ besplatnim najmom

Autor: Marija Brnić , 03. studeni 2017. u 07:49
Foto: Thinkstock

Aktivirat će se mrtva imovina, moguć i otkup nekretnina.

Besplatan najam nekretnina iz državnog portfelja Vlada uvodi kao novu mjeru poticanja ulaganja. U izmjene postojećeg zakona ta je mjera jučer predložena kao novitet kojom se želi potaknuti poslovne aktivnosti i ujedno aktivirati mrtvu imovinu, a moći će ju koristiti poduzetnici za projekte koji podrazumijevaju minimalno 3 milijuna ulaganja u dugotrajnu imovinu i otvaranje 15 radnih mjesta, i to unutar tri godine.

Uvjeti i osiguranje

Poduzetniku koji realizira projekt i koji u tri godine procijenjenu vrijednost imovine koja mu je dana na korištenje poveća za 50 posto, odobrit će se potom besplatan desetgodišnji zakup imovine, počevši od godine početka ulaganja. Kao osiguranje države od zlouporabe ove mjere predviđa se raskid ugovora u slučaju da poduzetnik ne ispuni obvezu povećanja vrijednosti imovine, a u tom slučaju gubi i pravo njezinog korištenja i pravo povrata uloženog novca na državnoj nekretnini. Pri tom državna nekretnina može biti na ovaj način aktivirana isključivo u područjima koja su po stupnju razvijenosti svrstana u potpomognuta područja, što bi u konačnici trebalo pridonijeti ujednačenijem razvoju Hrvatske. Kako je pojasnila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, privatnici zainteresirani za ovu mjeru obraćat će se Ministarstvu državne imovine, a predviđa se i mogućnost otkupa nekretnine po isteku desetgodišnjeg besplatnog zakupa, s time da će se posebnom uredbom utvrditi metodologija izračuna vrijednosti za tu kupoprodaju.

U fokusu i mikro-poduzetnici

Osim ove mogućnosti za ulagače, uvode se i povoljniji uvjeti potpora za ICT projekte, odnosno granica za njihovo dobivanje s dosadašnjih 150 tisuća eura početnih ulaganja spustit će se na 50 tisuća eura, uz otvaranje minimalno deset novih radnih mjesta. Uvode se i povoljniji uvjeti za projekte mikro-poduzetnika, koji će poticaje moći dobivati i za rabljenu opremu i strojeve, do najviše pet godina starosti, a produžit će im se i rok u kojem moraju zaposliti bar tri radnika, s jedne na tri godine od početka realizacije njihovog projekta. Za provedbu poticajnih mjera investitorima Ministarstvo gospodarstva u proračunu za iduću godinu osiguralo je 70 milijuna kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da su u Hrvatskoj zakoni i birokracija takvi da je poslovanje moguce tad bi se ovajkvi prostori i lokacije skupo prodavali a ne dijelili i poklanjali. Politika je i dalje najbolji business. Kad bi narod shvatio koliko gubi i koliko ih gaze sve bi bilo drugacije.

New Report

Close