Za Lipovicu 4 ponude, cijena presudan kriterij

Autor: Marija Brnić , 05. rujan 2021. u 22:00
Proizvođač radijatora u vlasništvu države godinama pokušava provesti restrukturiranje/PD

Udjel nominalno vrijedan 39,6 milijuna kuna u ovom, drugom krugu privatizacije bio je ponuđen po minimalnoj cijeni od 10 milijuna kuna.

Četiri valjane ponude zaprimio je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) za privatizaciju proizvođača radijatora Lipovica u 100-postotnom vlasništvu države, na javnom natječaju koji je zatvoren u petak.

Udjel nominalno vrijedan 39,6 milijuna kuna u ovom, drugom krugu privatizacije bio je ponuđen po minimalnoj cijeni od 10 milijuna kuna, a dok se početkom godine jedan zainteresirani investitor iz Slovenije koji je obavio dubinsko snimanje na kraju ipak nije odlučio doći s obvezujućom ponudom, sada je velik interes iznenadio.

Je li i on među novim potencijalnim kupcima, zasad u CERP-u ne otkrivaju, jer sve detalje i oko ponuda i ponuđača javno će, kažu nam, objaviti nakon što se provede njihova evaluacija.

U javnom pozivu, međutim, nisu postavljeni posebni uvjeti za ponuđače, što znači da će cijena biti i presudan kriterij o kojem će ovisiti vrednovanje ponuda pa samo vrednovanje ne bi trebalo potrajati.

Ova tvrtka s tradicijom od pola stoljeća poslovala je nekad u okviru kaznionice u Popovači. Godinama Lipovica pokušava provesti restrukturiranje, no posluje s gubicima, iako sve manjima, a prošle godine tvrtka je ostvarila 55,5 milijuna kuna prihoda, te ima oko 140 zaposlenih.

Iako je prepoznatljiva prvenstveno kao proizvođač radijatora, Lipovica je razvila i proizvodnju odljevaka tehnologijama visokotlačnog i kokilnog lijeva, koje za različite industrijske proizvođače rade po narudžbama, od automobilske i elektroindustrije do brodogradnje i građevinarstva.

Prihode koji su nekad ostvarivani dominantno na domaćem tržištu Lipovica sve više uspijeva realizirati na inozemnim tržištima, te je postala dominantno izvozno poduzeće.

Međutim, za ozbiljniji iskorak na tržištu potreban je strateški partner za popovačku tvornicu pa ovaj natječaj i velik iskazani interes daje optimizam.

Komentirajte prvi

New Report

Close