Za kontrolu u Petrokemiji RH mora uplatiti 6 milijuna eura, postoji određeni stupanj nepovjerenja između dva glavna dioničara

Autor: Marija Brnić , 06. ožujak 2024. u 11:58
Do zadnjeg trenutka uoči skupštine Petrokemije ostaje dobro čuvana tajna koji će potez odigrati država/I. Šoban/PIXSELL

Sadašnji temeljni kapital od 55 milijuna eura prema prijedlogu Uprave namjerava se podići za najmanje 70 milijuna eura.

S koliko će točno novca Yildirim i država podebljati temeljni kapital Petrokemije, do zadnjeg trenutka uoči današnje skupštine ostalo je dobro čuvana tajna.

Već na prvi pogled to ukazuje da i dalje postoji određeni stupanj nepovjerenja između dva glavna dioničara, iako su načelno usuglašeni budući odnosi u kutinskom proizvođaču mineralnih gnojiva, a u kojemu će nakon dokapitalizacije država zadržati kontrolni paket dionica.

Sadašnji temeljni kapital od 55 milijuna eura prema prijedlogu Uprave namjerava se podići za najmanje 70 milijuna eura, na 125 milijuna eura, dok je maksimalan iznos povećanja postavljen na 140 milijuna eura, čime bi se ukupan iznos podigao na 195 milijuna eura.

Da bi dokapitalizacija uspjela i država zadržala svoj kontrolni paket, morat će unijeti najmanje šest milijuna eura kapitala, a ovisno o ‘apetitu’ turskog većinskog vlasnika Yildirima, taj se iznos može povećati i na više od 23 milijuna.

Dijelom se razlozi opreza države mogu povezati s ranijim otvorenim namjerama Yildirima da preuzme u cijelosti Petrokemiju, a iako bez suradnje s državom oko okolišnih dozvola i ispunjavanja drugih obveza iz ugovora o restrukturiranju bivših vlasnika Ine i PPD-a, očigledno država ide spremna s više mogućih scenarija.

Nepoznato je hoće li dioničari iz redova državnih institucija i tvrtki sudjelovati u ulaganju shodno postojećim udjelima u vlasničkoj strukturi Petrokemije.

CERP, naime, drži 17,9 posto dionica, Fond za financiranje razgradnje NEK 12,73 posto, Janaf 9,09 i Plinacro 5,45 posto. Ostali mali dioničari isključeni su iz dokapitalizacije, no njihov je udjel simboličan jer Yildirim posjeduje 54,22 posto dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close