Za konobarima i kuharima se već ‘topi’ potražnja

Autor: Marija Crnjak , 04. lipanj 2019. u 21:59
Za pad interesa za dijelom turističko-ugostiteljskog kadra odgovorna jadranska regija /D. Javorović/PIXSELL

Više nego lani traženi su hotelijeri, ostali su pronašli angažman.

U svibnju je zabilježeno usporavanje trenda snažnog rasta potražnje za radom na hrvatskom tržištu rada, za što je najviše zaslužan turistički sektor.

Naime, potražnja za konobarima i kuharima pala je za više od 25 posto u odnosu na svibanj 2018. te za 10 posto u odnosu na prvih pet mjeseci lani, pokazuje  Online Vacancy Index (OVI), mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao. 

Iako bi ovi pokazatelji mogli upućivati na nešto slabiju turističku sezonu, autori istraživanja ukazuju da je pad potražnje za radom u svibnju samo posljedica jako visoke razine potražnje za radom iz 2018. godini, ili toga da su poslodavci već unaprijed popunili otvorena radna mjesta za nadolazeću turističku sezonu.

Ipak, za razliku od svibnja u kojem je vidljiv i pad potražnje za hotelijerima/ugostiteljima (hotelsko osoblje, recepcionari, voditelji) za nešto više od 10 posto, u prvih pet mjeseci 2019. broj oglasa za zanimanja hotelijera/ugostitelja porastao za nešto više od 14 posto (s doprinosom međugodišnjem rastu od 0,4 postotna boda).

Za pad potražnje za radom u svibnju na godišnjoj razini gotovo u potpunosti su odgovorne regije sjevernog i južnog Jadrana u kojima je broj objavljenih oglasa pao za više od 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.   

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Kako je nedavno otkrio ministar turizma Gari Cappelli, u turizmu je ove godine izdano oko 13 tisuća radnih dozvola za strance, a ako bude potrebno, unutar dozvoljene kvote napravit će se realokacija s nekih djelatnosti za koje nema interesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close