Za klimatske i projekte kružnog gospodarstva iz EU 60% više novca

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2021. u 22:00
Program LIFE na razini EU do 2027. će imati na raspolaganju 5,5 milijardi eura/SHUTTERSTOCK

Program LIFE na razini EU do 2027. će imati na raspolaganju 5,5 milijardi eura.

Instrument EU za zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena LIFE program u razdoblju od 2021. do 2027. na razini EU će imati oko 5,5 milijardi eura sredstava ili oko 60 posto više nego u prethodnom, što je prilika i za Hrvatsku da učini daljnje iskorake u tim područjima, istaknuto je u srijedu.

Na konferenciji u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja najavljeno je korištenje tog programa i u novoj financijskoj perspektivi 2021. – 2027. , pri čemu je resorni ministar Tomislav Ćorić rekao da se na područja obuhvaćena LIFE programom – okoliša i klime – proteklih godina u javnosti obraća sve veća pozornost s obzirom na klimatske promjene kojima smo pogođeni.

“Zaštita okoliša i prirode te bioraznolikosti, kao i inzistiranje na kreiranju kružnoga gospodarstva, pretpostavljaju i povećanje kvalitete života”, ustvrdio je pritom Ćorić.

Upravo zbog toga program LIFE, kao nadogradnja standardnim financijskim omotnicama EU-a, rekao je ministar, omogućava da svi zainteresirani dionici te institucije s potrebnim znanjima i vještinama mogu sudjelovati, odnosno aplicirati za sredstva programa kojima će unaprijediti stanje u područjima okoliša i klimatskih promjena.

Za iznos od 5,5 milijardi ministar je kazao da je značajan novac. “To predstavlja priliku da se u Hrvatskoj ode korak naprijed u izgradnji kapaciteta, širenju znanja, vještina i tehnika koje će poslužiti u borbi za plemenite ciljeve koji stoje pred cijelom Europom i svijetom”, izjavio je Ćorić.

Hrvatska je u prošloj financijskoj perspektivi u LIFE programu bila prisutna s 37 projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close