Za još tri zagorske općine proglašena prirodna nepogoda

Autor: Poslovni dnevnik , 19. rujan 2022. u 22:00
Krapinsko–zagorski župan Željko Kolar/S. B. Babić/PIXSELL

Prirodna nepogoda proglašena je zbog dugotrajnog izostanka kiše tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci te visokih temperatura, pri čemu je nastala velika šteta na poljoprivredi.

Zbog suše i velike štete u poljoprivredi, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar proglasio je u ponedjeljak prirodnu nepogodu za područje općina Mače, Tuhelj i Zlatar Bistrica, a prije je to učinio za još sedam jedinica lokalne samouprave.

Prirodna nepogoda proglašena je zbog dugotrajnog izostanka kiše tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci te visokih temperatura, pri čemu je nastala velika šteta na poljoprivredi.

Odluka o tome donesena je nakon što je 30. kolovoza poslao dopis jedinicama lokalne samouprave u kojemu je od njih zatražio da dostave informaciju o mogućoj šteti zbog suše.

Nakon što je 13. rujna proglasio prirodnu nepogodu zbog suše za sedam jedinica lokalne samouprave, Grad Zlatar te općine Bedekovčina, Gornja Stubica, Kraljevec na Sutli, Hrašćina, Lobor i Mihovljan, u ponedjeljak je to učinio i za općine Mače, Tuhelj i Zlatar Bistricu.

Tom se odlukom općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda obvezuju da u Registar šteta u roku od 15 dana unesu zaprimljene procjene šteta.

Osim na pdručju ove županije, varaždinski župan Anđelko Stričak prošloga je tjedna proglasio prirodnu nepogodu zbog suše na području Općine Beretinec gdje se štete na poljoprivredi kreću od 30 do 80 posto.

Elementarna nepogoda zbog suše još krajem kolovoza proglašena je i na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Odluka se odnosi na gradove Čazmu, Daruvar, Garešnicu i Grubišno Polje te općine Berek, Dežanovac, Đulovac, Hercegovac, Ivanska, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Sirač, Štefanje, Velika Trnovitica, Veliki Grđevac i Zrinski
Topolovac.

Komentirajte prvi

New Report

Close