Za IAKS mjere i izravne potpore 370 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 26. veljača 2023. u 22:00
Ministarstvo poljoprivrede na čijem je čelu Marija Vučković u studenom je uplatilo potporu za 101.637 poljoprivrednih gospodarstava/D. Petrić/PIXSELL

Na račune poljoprivrednika uplaćuje se preostali dio potpore za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te mlade poljoprivrednike i Mjeru 13.

Započela je isplata preostalog iznosa izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Na račune poljoprivrednika uplaćuje se preostali dio potpore za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te mlade poljoprivrednike i Mjeru 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima, ukupno vrijedan 149,8 milijuna eura.

U isplati predujma odnosno 70% ukupnog odobrenog iznosa potpore, koja je provedena u studenome 2022., potporu je primilo 101.637 poljoprivrednih gospodarstava u iznosu od 221,7 milijuna eura, a kroz sve oblike izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima će Ministarstvo u 2023. isplatiti više od 370 milijuna eura, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2022.

Sukladno dinamici odobravanja u ožujku i travnju nastavit će se isplate proizvodno vezanih potpora (tov junadi, krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće i povrće, šećerna repa, krmno proteinski usjevi), potpora za osjetljive sektore (maslinovo ulje, duhan, mliječne krave, rasplodne krmače, izvorni i zaštićeni kultivari) i preostale IAKS mjere ruralnog razvoja (poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, ekološki uzgoj, dobrobit životinja).

Komentirajte prvi

New Report

Close