Za gradnju RCGO Piškornica pristiglo čak 11 ponuda zainteresiranih tvrtki

Autor: Marko Biočina , 10. ožujak 2015. u 22:00
Šef tvrtke koja vodi projekt u Piškornici Mladen Jozinović/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Projekt obuhvaća gradnju centra za gospodarenje otpadom i pretovarnih stanica uz pristupnu i komunalnu infrastrukturu.

Dva županijska centra za gospodarenje otpadom – Kaštijun i Marišćina – uskoro bi trebala početi s radom, a još jedan – onaj regionalni u Piškornici – uskoro bi se mogao početi graditi.

Jučer je završio natječaj za rok za podnošenje ponuda na 530 milijuna kuna vrijednom natječaju za gradnju tog objekta. Natječaj je raspisan 29. prosinca, a nakon inicijalnih 40 dana, produljen je za još trideset. Kako se doznaje, pristiglo je ukupno 11 ponuda pojedinačnih kompanija i konzorcija, a nakon procesa ovcjenjivanja ponuda trebalo bi se znati tko će dobiti posao gradnje centra gdje bi se trebao slijevati otpad iz četiri sjeverozapadne županije s ukupno 550 tisuća stanovnika. Projekt RCGO Piškornica uvršten je i na listu nacionalnih strateških investicijskih projekata, a tom prilikom je zaključeno kako se radi o projektu koji imati pozitivan utjecaj na kvalitetu života i zaštitu okoliša na području četiriju županija – Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj.

 

4hrvatske

županije svoj će otpad obrađivati i zbrinjavati u sklopu centra u Piškornici

Inače, ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na 760 milijuna kuna, a obuhvaća gradnju centra za gospodarenje otpadom i dviju pretovarnih stanica uz izgradnju pristupne prometnice, komunalne i druge prateće infrastrukture. Svaka od županija 22,5-postotni je vlasnik Centra Piškornica, a općina Koprivnički Ivanec , na čijem području se i nalazi lokacija na kojoj bi se gradio regionalni centar ima udjel od 10 posto. Za realizaciju projekta kao ključne daljnje aktivnosti u kojima će se pomoći operativna je skupina Vlade označila prije svega rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s gradom Koprivnicom na lokaciji budućeg centra, kao i s državom ili Hrvatskim šumama na lokaciji pretovarne stanice u Varaždinu, za koje je potrebno provesti izdvajanje šumskog zemljišta i davanje prava građenja.  

Inače, raspisivanje natječaja krajem prošle godine bilo je ključno kako se ne bi izgubila mogućnost financiranja projekta iz europskih fondova. To bi bila prava mala katastrofa s obzirom na činjenicu da ovakvi projekti mogu osigurati financiranje u iznosu do čak 85 posto investicijske vrijednosti. Također, za vjerovati je kako će odabir izvođača radova i početak fizičkog ulaganja u Piškornicu pomoći da se konačno okončaju brojne nesuglasice koje su bile vezane za razvoj ovog projekta.

Komentirajte prvi

New Report

Close