Za goste i izvan sezone: Istra dobiva i drugu biciklističku transverzalu

Autor: Mladen Miletić , 10. kolovoz 2022. u 22:00
U Europi se samo u cikloturizmu ostvaruje više od 20 milijuna noćenja, mogućnosti Istre i u tom su segmentu velike/D. Marušić/PIXSELL

Nakon što su spojeni Pula i Umag, potpisan sporazum i o gradnji staze na potezu Lim – Pazin – Labin – Rabac.

Ostvare li se najave s jučerašnjeg potpisivanja sporazuma u sjedištu Istarske županije, naš najveći poluotok dobit će i drugu biciklističku transverzalu nakon što je prošle godine dovršena ona na potezu od Pule do Umaga.

Istarska razvojna turistička agencija (IRTA) potpisala je sa Županijom i njenom turističkom zajednicom, kao i TZ-ima središnje Istre, općina Kanfanar i Kršan, te TZ-om grada Labina Sporazum o međusobnoj suradnji na pripremi transverzale T07 – Lim – Pazin – Labin – Rabac.

– Projektima poput ovog jačamo Istru kao brend – regiju koja nudi mnogobrojne, personalizirane doživljaje, te je poželjna kao destinacija i izvan glavne turističke sezone. Transverzala na potezu od Lima do Rapca pružit će komparativnu prednost za naše daljnje iskorake u razvoju cikloturizma – izjavio je prigodom potpisivanja istarski župan Boris Miletić.

‘Cycling friendly’ hotel
A mogućnosti su na tom području zaista velike, ne samo kad je Istra u pitanju, mada ona i konfiguracijom terena itekako odgovara upravo biciklistima. Naime, studije su još prije deset godina pokazivale da se godišnje na području EU ostvari oko dvadeset milijuna noćenja na putovanjima čija je isključiva svrha bilo bicikliranje, rekreativno ili profesionalno, a što se onda pretvara u 44 milijarde eura prihoda.

U međuvremenu je, naročito s pandemijom i energetskom krizom, bicikliranje dobilo na dodatnom značaju, naročito u susjednoj nam Sloveniji koja prema nekim podacima ima već 8000 kilometara biciklističkih staza, a godišnje se ondje proda oko 100.000 bicikala.

No, nedostaje joj smještajnih kapaciteta namijenjenih baš biciklistima, pa su lani slovenski biciklisti istaknuli pozitivan primjer “jednog porečkog ‘cycling friendly” s čuvanom garažom za bicikle i ključem za goste, jelovnikom za bicikliste, publikacijama s predloženim stazama, ali i osobljem koje nema ništa protiv da se bicikl unese i u sobu’.

Za 150.000 kuna
Blizina Slovenije stoga daje na dodatnoj težini biciklističkim projektima u Istri poput nove transverzale “istočne transverzale” na kojoj će IRTA izvršiti aktivnosti koje se odnose na osmišljavanje i kreiranje transverzale T07 – Lim – Pazin – Labin – Rabac ukupne vrijednosti 158.000 kuna, a u sufinanciranju sudjeluju i Istarska županija s 30 tisuća kuna i TZ Istarske županije s 40 tisuća kuna, kao i ostale turističke zajednice, potpisnice Sporazuma koji se sklapa na rok od 8 mjeseci te vrijedi od 1. srpnja 2022. do 28. veljače 2023.

U planu su, dakle, izrada radne verzije trase i njenog prikaza putem GPS zapisa i web-prikaza, osmišljavanje i trasiranje usuglašene konačne verzije transverzale, izrada popratne dokumentacije (karte, fotodokumentacija s opisima) za uređenje, označavanje i unapređenje transverzale…

Komentirajte prvi

New Report

Close