Za energetski učinkovitija vozila 44 milijuna kuna. Polovica građanima, polovica tvrtkama

Autor: Darko Bičak , 24. svibanj 2020. u 22:00
FZOEU će sufinancirati i električne bicikle, ali samo tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave/DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Iz Fonda dodaju da će sufinancirati i električne bicikle, ali samo tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave kao dio sustava javnih bicikala.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i ove će godine objaviti javne pozive za nabavku energetski učinkovitijih vozila, doznajemo u Fondu. Za tu je namjenu osigurano 44 milijuna kuna, 22 milijuna za građane te isto toliko za pravne osobe.

Dodatnih 10 milijuna kuna planira se pak uložiti u sufinanciranje punionica za električna vozila. Kako pojašnjavaju u Fondu, javni pozivi su bili planirani u travnju međutim s obzirom na situaciju s koronavirusom i potresom njihova objava prolongirana je za lipanj, kada se očekuje javni poziv za prave osobe i punionice te za srpanj kada bi trebao ići javni poziv za građane. Iz FZOEU-a ističu da će uskoro izaći sa svim detaljima tih poziva.

“Kao i prošlih godina procedura će biti jednostavna – svi zainteresirani će trebati popuniti zahtjev koji će Fond pravovremeno objaviti na svojim internetskim stranicama, te dostaviti preslik ponude i osobne iskaznice. Što se tiče visine poticaja oni se još razmatraju. Vjerojatno će doći do male korekcije u odnosu na prošlu godinu, razmatramo varijantu da poticaji budu oko 70 tisuća kuna za osobni električni automobil, no konačne uvjete javnog poziva kao i iznos subvencije ćemo objaviti kroz par dana nakon što napravimo detaljniju analizu tržišta”, kaže nam Lidija Tošić, voditeljica Službe za odnose s javnošću Fonda, a kojem je na čelu od početka ove godine direktor Siniša Kukić.

Iz Fonda dodaju da će sufinancirati i električne bicikle, ali samo tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave kao dio sustava javnih bicikala.

“U rujnu planiramo objaviti i javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila na alternativna goriva za gradski prijevoz vrijedan 100 milijuna kuna te onaj za pomicanje projekata integriranog i inteligentnog prometa i razvoja infrastrukture za alternativna goriva na lokalnoj i područnoj razini u vrijednosti od 30 milijuna kuna.

Građanima i tvrtkama kojima su sredstva za kupnju električnih automobila odobrena u prošloj godini su zbog pandemije koronavirusa bili suočeni s problemima u nabavi planiranih vozila. Stoga smo ugovorni rok od godine dana za realizaciju projekta Odlukom produljili za šest mjeseci.

Tek po proteku tog roka imat ćemo kompletnu statistiku za prošlogodišnje javne pozive te ćemo znati i iskorištenost sredstava”, kažu u FZOEU-u te dodaju da je Fond do sada u programe poticanja korištenja energetski učinkovitih vozila uložio ukupno oko 110 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close