Za Ekološke sheme pripremljeno 468 milijuna eura

Autor: Darko Bičak , 25. svibanj 2023. u 22:00
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da se razmišlja i o ostalim projektima zelene tranzicije/D. Višnjić/PIXSELL

Hrvatska je gotovo u potpunosti primijenila Zeleni plan EU u nacionalnu regulativu.

Hrvatska je gotovo u potpunosti primijenila Zeleni plan EU u nacionalnu regulativu, a sada je u tijeku njihova primjena u praksi, kod samih poljoprivrednika, potvrdila je ministrica poljoprivrde Marija Vučković na konferenciji Zeleni plan u hrvatskoj poljoprivredi u organizaciji Poslovnog dnevnika u četvrtak u Zagrebu.

Dodala je da je na tragu ekoloških europskih zahtjeva uvedeno više dodatnih modela poticaja poljoprivrede kroz tzv. Ekološke sheme koje će biti izdašne, ali i strože po pitanju ostvarivanja ciljeva.

“Radi se o iznosu od 468 milijuna eura kroz Ekološke sheme za pet godina. Do sada smo poduprli 300 projekata za energetske projekte obnovljivih izvora energije u poljoprivredi, a za naredno razdoblje smo predvidjeli 30 milijuna eura za buduće projekte u poljoprivredi i prehrani”, kazala je Vučković.

Dodala je da se razmišlja i o ostalim projektima zelene tranzicije u poljoprivredi, a za što je predviđeno ukupno 223 milijuna eura. Strateški projekt je i generacijska obnova poljoprivrede kroz uključivanje mladih ljudi u ovaj sektor.

Upozorila je da su politike vezane uz zelenu tranziciju povezane jer bez investicija nema profitabilne proizvodnje, a bez nje niti održivog regionalnog razvoja s funkcionalnim ruralnim zajednicama.

Komentirajte prvi

Organizator
Pod pokroviteljstvom
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close