Za Dan oružanih snaga objava: američki F-16 ili francuski Rafale

Autor: Darko Bičak , 20. svibanj 2021. u 11:37
Foto: IGOR KRALJ/PIXSELL

Proteklih mjeseci se moglo čuti da niti švedski Saab JAS 39 Gripen C/D nije potpuno otpao iz igre, no uskoro ćemo vidjeti konačnu odluku.

Prema svemu sudeći hrvatska Vlada će u narednih 10-ak dana objaviti konačnu odluku o odabiru novog borbenog lovca za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Iako su već svi rokovi u tom natječaju već davno prošli, zbog korona krize i potresa koji su pogodili Hrvatsku ipak je procijenjeno da bi ovu investiciju od 10-ak milijardi kuna trebalo malo odgoditi.

Već se prije moglo neslužbeno čuti da premijer Andrej Plenković planira objaviti pobjednika natječaja oko Dana državnosti, a najvjerojatnije će to napraviti na proslavi Dana oružanih snaga 28. svibnja.

Da je tome tako govori i činjenica da je premijer u utorak sazvao svoje sigurnosne i vojne suradnike na brifing u Vladu gdje je izvjesno bilo govora o tome.

Javnost nije obaviještena o detaljima toga sastanka, no za brifing se doznalo od predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je o njemu govorio povodom svojeg posjeta bazi Zapovjedništva specijalnih postrojbi Hrvatske vojske u Delnicama.

Sam Milanović je kazao da je odluka na Vladi i da on podržava svaki izbor jer se radi o kvalitetnim borbenim sustavima. No, isto tako je upozorio da bi premijer trebao ispoštovati proceduru i odluku provesti kroz Vijeće za obranu.

Iako je gotovo sigurno da će objava odluke biti na Dan oružanih snaga, još je strogo povjerljiva tajna za kojeg ponuđača se premijer Andrej Plenković odlučio.

Nakon dugotrajnog natječaja u finalu su ostali novi američki Lockheed Martinov F-16 Block 70/72 i malo rabljeni francuski Dassault Rafale.

Proteklih mjeseci se moglo čuti da niti švedski Saab JAS 39 Gripen C/D nije potpuno otpao iz igre, no uskoro ćemo vidjeti konačnu odluku. Financijski, operativni i ekonomski detalji obje finalne ponude su nepoznati.

Neslužbene informacije su, pak, govorile da je francuska ponuda na razini od oko milijardu eura, a ona američka oko 1,6-1,8 milijardi eura.

No, onda se nedavno pojavila isto tako neslužbena vijest da su Amerikanci svoju ponudu spustili i prilagodili onoj francuskoj na razinu od oko milijardu eura – vjerojatno uz smanjenje prvobitnog borbenog i operativnog paketa.

Komentirajte prvi

New Report

Close