Za brucoše predviđeno 30% stipendija

Autor: Ivan Tominac , 27. rujan 2018. u 21:59
Prve isplate predviđaju se za prosinac u već poznatom iznosu od 1200 kuna

Mogućnost dobivanja iznosa iz stipendijskog fonda neće imati studenti viših godina koji nisu ostvarili 45 ECTS bodova.

Natječaj za dodjelu državnih stipendija, s ciljem podmirivanja troškova života tijekom akademske godine, bit će objavljen 15. listopada.

Kako stoji u ovogodišnjem  Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju, kao i do sada prijaviti se mogu svi redovni studenti i hrvatski državljani. Od toga 30% stipendija otpada na brucoše, a 5% i na studente s prebivalištem izvan Republike Hrvatske. Mogućnost dobivanja iznosa iz stipendijskog fonda neće imati studenti viših godina koji nisu ostvarili 45 ECTS bodova, studenti koji su upisali mirovanje, a ni studenti koji su promijenili studij ili po treći put upisali istu godinu te tako izgubili pravo na subvenciju troškova studija od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kako to već nalaže praksa mogućnost dobivanja stipendije podijeljena je u tri kategorije i to kategorije E, D-1 i P. Kategoriji E pripadaju studenti slabijeg socioekonomskog statusa, a promjene su nastupile među studentima koji imaju brata ili sestru s teškoćama u razvoju. Tako ovogodišnji uvjet glasi da za studenta čiji je brat ili sestra korisnik prava na doplatak za pomoć i njegu ili prava na osobnu invalidninu na temelju propisa iz područja socijalne skrbi priznaje se po 300 bodova za svakog brata ili sestru.

Promjene su zahvatile i D-1 kategoriju u koju se ubrajaju studenti djeca poginulih te vojnih i civilnih invalida. Za studenta čija su oba roditelja branitelji iz Domovinskog rata priznaje se 400 bodova, dok je prošle godine bilo predviđeno da se bodovi dobivaju samo za jednog roditelja. U P kategoriju ulaze studenti s invaliditetom i studenti pod skrbništvom. Nakon konzultacija s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, formulacija 'studenti bez odgovarajuće roditeljske skrbi' zamijenjena je preciznijom definicijom te sada glasi 'studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije'.

"Što se tiče provedbe natječaja za dodjelu stipendija, odnosno prijave putem elektroničkog Sustava državnih stipendija, najvažnija promjena odnosi se na uvođenje jedinstvenog obrasca za prijavu za kategorije E i D-1. Razlog za to je što se prethodnih godina veliki broj studenata prijavljivao u pogrešnu kategoriju te zbog toga nije ostvario pravo na stipendiju. Od ove akademske godine će se prijave za kategoriju P po prvi puta podnositi na posebnom elektroničkom obrascu", dodaju iz Službe za državne stipendije i druge potpore studentima. U Pravilnik je dodan rok od sedam dana, od objave rezultata na službenim stranicama Ministarstva, u kojem studenti moraju, prihvatiti stipendiju, a prve isplate predviđaju se već za prosinac u već poznatom iznosu od 1200 kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close