Za bonuse u dionicama radnici će plaćati veću stopu nego menadžeri

Autor: Suzana Varošanec , 25. studeni 2013. u 11:56
Novi porezni režim mogao bi destimulirati radničko dioničarstvo/Dušan Mirković/PIXSELL

Dok će se dionički bonusi za menadžere i dalje tretirati kao dohodak od kapitala, za radnike će oni biti oporezovani kao da je riječ o plaći.

Najnovijim paketom zakonskih promjena u sustavu poreza na dohodak uvodi se i jedna porezna odredba koja je prilično restriktivna za radničko dioničarstvo.

U korijenu bi mogla sasijeći tvrtke koje nagrađuju trezorskim dionicama sve svoje zaposlenike, tvrde naši sugovornici. Riječ je o problemu koji nije masovnog karaktera, no tangira pojedine uspješne tvrtke i u perspektivi može dovesti u pitanje veći krug vlasnika. O čemu se radi? Iz redova poreznih stručnjaka doznajemo da su neke kompanije svake godine bonusima u 'trezorcima' nagrađivale svoje zaposlenike. Na ruku im je išao isti porezni tretman, a upravo to se od 1. siječnja iduće godine mijenja. Uvodi se nejednakost, tvrde, i porezni režim u tom pogledu različit je ovisno ako je primatelj radnik ili menadžer. Time se otvara, kažu, pitanje je li to kraj takvih bonusa i za ono malo radnika koji ih dobivaju, te hoće li i ta odredba završiti na Ustavnom sudu.

Zakon o porezu na dohodak koji je na snazi na isti način porezno tretira članove uprave i ostale zaposlenike u situaciji kad im se iz trezora dodijeljuju dionice kompanije koja kotira na burzi. Plaća se 12 posto poreza na dohodak od kapitala plus prirez, a neke uspješne tvrtke tako potiču lojalnost zaposlenika. Novi porezni tretman stvari stubokom mijenja. Porez na dohodak od kapitala na takve bonuse i dalje će plaćati članovi uprave, dok će za sve ostale zaposlenike oni biti oporezovani kao da se radi o isplati plaće. To znači da će za nagradu radniku u vlastitim dionicama tvrtka obračunati i platiti doprinose i porez na dohodak po tri stope. Tako će se bonus radniku tretirati kao primitak naravi, biti će dio plaće, pa on neće morati predavati porezni prijavu.

No, u situaciji kad je za "običnog" zaposlenika porezni tretman plaće i bonusa iz vlastitih dionica isti, tvrtke bi se mogle radije odlučivati na jednokratne novčane bonuse. To je jednostavnije, tvrdi naš sugovornik. "Ne bi bilo čudno da tvrtke odustanu od bonusa u trezorcima radnicima, te ih nastave dodijeljivati članovima uprave. Naime, za njih će porezno opterećenje biti puno manje nego za radnike s aspekta tvrtke", tvrdi naš sugovornik dodajući da neravnomjerni porezni tretman dovodi u pitanje veći krug vlasnika u nekim uspješnim hrvatskim tvrtkama. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

nema tu nikakve korupcije.tako funkcionira liberalni kapitalizam.ne bi bilo loše uzeti marxov kapital i pročitati. jasnije bi vidjeli u tami.

ma donošenje tih izmjena zakona o dohotku je samo dio daljnjeg procesa korupcije državnih službi.

SVI porezni obveznici i dosad su bili obvezni podnijeti prijavu ako to od njih zatraži porezna uprava. pa i ti članovi uprava. i od tih možda par tisuća građana koji bi po prijavi morali platiti bitnu razliku u odnosu na ono što su uplatili predujmovima porezna uprava je to sigurno i dosad tražila. ili je bar od svih njih to i dosad mogla tražiti ako je htjela. a smisao odredbe o neobvezi samoinicijativnog podnošenja prijave je očito bio da se rasterete porezni organi od stotina tisuća podnosilaca prijava koje bi morali obraditi da bi na kraju od njih ubrali 10 ili 50 ili 100 kuna razlike. ili im toliko morali vratiti.

ako će si sada natovariti na vrat sve te besmislene porezne prijave, jedini smisao tog poteza može biti da im je trebao izgovor za uhljebljivanje dodatnog kadra koji će im sada biti neophodan.

New Report

Close