Za 25 strukovnih škola prilika da ‘zablistaju’ u EU

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 23. srpanj 2018. u 22:00
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak/PIXSELL

Odabrane ustanove će povezivati škole, veleučilišta i poslodavce.

Hrvatska će 25 srednjih škola, zahvaljujući novcu iz fondova Europske unije, od rujna ove godine početi pretvoriti u regionalne centre kompetentnosti i time pridonijeti povećanju kvalitete strukovnog obrazovanja te posljedično i gospodarskom rastu, priopćeno je u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Zahvaljujući gotovo milijardi kuna iz operativnih programa Konkurentnost i  kohezija 2014.- 2020 i Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. navedene će škole dobiti novu opremu, smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada te tijesnu suradnju s poslodavcima.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljka u MZO je istaknula da su imenovanja regionalnih centara ulaznice u dva fonda za opremanje, osuvremenjivanje i razvoj regionalnih centara u pet prioritetnih područja, odnosno u turizmu i ugostiteljstvu, strojarstvu, elektrotehnici i računalstvu, zdravstvu i poljoprivredi.

"Sigurna sam da će se uz našu pomoć i pomoć ostalih ministarstava kvalitetno pripremiti prijedloge za povlačenje tih europskih sredstava, a u radu s resornim ministarstvima prepoznat će se koji su to dodatni programi i cjeloživotni programi koji trebaju određenom sektoru", naglasila je.

Radi se o revolucionarnom iskoraku, dodala je, za strukovno obrazovanje jer se povezuju škole, veleučilišta i poslodavci. Među 42 prijavljene škole, 25 ih je odabrano na osnovu kvalitete, broja učenika te po kriteriju regionalne rasprostranjenosti tako da svaka županija ima po jedan centar kompetentnosti. Pomoćnik ministrice Vlado Prskalo kaže da će Ministarstvo raditi na tome da se centri uspostave u što kraćem vremenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close