Za 136 tisuća Hrvata koji su preboljeli koronu vrijede ista pravila kao i za sve, no nešto se ipak razlikuje

Autor: Poslovni.hr , 11. prosinac 2020. u 11:12
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL 

Saborski zastupnik Nino Raspudić, koji je prebolio koronavirus, smatra kako bi se mogle uvesti nove mjere za preboljele, barem dok se nalaze u poznatom okruženju. 

U Hrvatskoj je koronavirus preboljelo više od 136 tisuća ljudi, no i za njih vrijede pravila kojih se trebaju pridržavati jer nije poznato koliko imunitet traje.

”Za sada još nemamo razvijena neka posebna pravila, ali smatramo da je i dalje potrebno pridržavati se mjera, tim više što sada znamo da je moguće i ponovno zaraziti se u razdoblju od šest mjeseci, a moguće i kraće”, rekao je član Vladinog Znanstvenog savjeta Ozren Polašek za RTL.

Rijetki je slučaj reinfekcije zabilježen u Bjelovaru gdje je žena dobila koronavirus dva puta u tri mjeseca. Prvi put nije imala simptome, a vjerojatno nije razvila ni antitijela. Što se tiče imuniteta, u zadnje se vrijeme spominje kako on traje tri do osam mjeseci.

”Tvrdnje su različite jer još nije prošlo dovoljno vremena da vidimo koliko dugo takav imunološki odgovor traje”, kazao je Polašek.

Osobe koje su preboljele koronavirus i više nemaju simptoma, mogu na posao nakon 10 dana. Ako budu u kontaktu s pozitivnom osobom, ne moraju ostati kod kuće. Prema preporuci HZJZ-a, to vrijedi šest mjeseci. Preporuka vezanih uz distancu, dezinfekciju i nošenje maski, moraju se i dalje pridržavati.

”Za sada nema dokaza da imune osobe ne mogu prenijeti bolest i zbog toga trebaju ljudi koji su preboljeli COVID nositi masku”, izjavio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Saborski zastupnik Nino Raspudić, koji je prebolio koronavirus, smatra kako bi se mogle uvesti nove mjere za preboljele, barem dok se nalaze u poznatom okruženju.

”Meni su pluća trenutno oslabljena, ali sam ja cijeli dan u Saboru i po šest sati u komadu morao nositi masku na ta oslabljena pluća iako znanstveno dokazano ne mogu se ni zaraziti niti prenijeti drugima”, rekao je.

Osobe koje su preboljele koronavirus imaju ponešto olakšan put preko granice. Ne moraju se ponovno testirati te tako mogu, primjerice, bezbrižno ući i izaći iz i u BiH.

”Osobe koje su u posljednja tri mjeseca preboljele COVID-19 mogu prelaziti odnosno ulaziti u Republiku Hrvatsku bez PCR testa s tim da datum dolaska mora biti 14 dana od dijagnoze bolesti”, rekao je voditelj Službe za susjedne zemlje u Ravnateljstvu policije Tomislav Kufner. Službeni dokument još ne postoji, no neke su zemlje uvele immunity passport, potvrdu da ste imali koronavirus te da možete putovati.

Unatoč preboljenoj bolesti, svima se preporučuje cijepljenje. “Ono što sada znamo da je razina protutijela nakon preboljene bolesti razmjerna težini kliničke slike – čim imate blaži oblik kliničke slike tim je ta razina niža i kraće traje zaštita”, kazao je Polašek.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close