Yildirim i država postigli dogovor, slijedi dokapitalizacija Petrokemije u travnju

Autor: Marija Brnić , 07. ožujak 2024. u 10:40
Neslužbene informacije govore da se s uplatama u kapital neće ići prije 22. travnja/I. Šoban/PIXSELL

Iznos ulaganja nije poznat, no cilj je da nakon povećanja kapitala država zadrži kontrolni paket.

Svih pet ključnih dioničara kutinske Petrokemije spremno je sudjelovati u dokapitalizaciji tvrtke, a upis dionica i uplata realizirat će se u travnju.

Prijedlog o značajnom povećanju temeljnog kapitala koji je dala turska grupacija Yildirim, odnosno njezina tvrtka Terra Mineralna gnojiva koja je većinski vlasnik Petrokemije, na jučerašnjoj Glavnoj skupštini podržali su i predstavnici četiri državna dioničara – CERP-a, Fonda za financiranje razgradnje NEK, Janafa i Plinacra.

S koliko će se točno kapitala osnažiti Petrokemija, ostaje i dalje nepoznat podatak, jer dioničari su dali samo suglasnost na prijedlog. No, iz redova državnih dioničara ostaje i dalje uvjeravanje kako je cilj da nakon provedbe dokapa država u Petrokemiji zadrži kontrolni paket, odnosno najmanje 25 posto plus jedna dionica.

Ništa od povlačenja RH
Prijedlog koji je skupštinarima dao predsjednik Uprave Petrokemije Ali Odabaş predviđa da se sadašnji temeljni kapital od 55 milijuna eura poveća izdavanjem novih dionica uplatom uloga u novcu za najmanje 70 milijuna, na 125 milijuna eura, a maksimalno za 140 milijuna eura, na 195 milijuna eura.

Dionice bi se izdavale po cijeni od 1,0272 eura, pa da bi ostvarila svoj cilj o zadržavanju kontrole nad proizvođačem mineralnih gnojiva, dioničari iz redova države zajedno bi trebali investirati u rasponu od šest do nešto iznad 23 milijuna eura.

CERP-u novac iz proračuna?

Hoće li za ulaganje CERP dobiti sredstva iz proračuna i koliko zasad je nepoznato jer je odluka donesena na zatvorenom dijelu sjednice.

Izostanak detaljnijih informacija, pa i sporije odvijanje pregovora oko daljnjih odnosa u Petrokemiji, dijelom je povezan i s činjenicom da je turski ulagač još i prije formalnog ulaska u vlasništvo u 2022., kupnjom Terra Mineralnih gnojiva od Ine i PPD-a, jasno dao do znanja da ga zanima 100-postotno preuzimanje kutinskog proizvođača, te je bio voljan razgovarati i o kupnji državnog udjela. Država je, pak, u međuvremenu odustala od ranijih planova o povlačenju iz Petrokemije, jer su se i tržišne i sigurnosne prilike promijenile.

Pritom ni sama komunikacija oko prodaje ili ulaganja, bilo samo Yildirimovih ili zajedničkih, nije tekla dinamikom koju je očekivao Yildirim, te je i država ostala iznenađena kada je krajem prošle godine, objavom poziva za skupštinu, turska grupacija odlučila ubrzati donošenje odluka.

U tom je dokumentu vodstvo Petrokemije ovu akciju i njezinu hitnost objasnilo nužnima, jer bi u suprotnom kompanija mogla biti u opasnosti od tehničkog bankrota. Na prvi termin, početkom veljače, nije se odazvao nitko od dioničara, uključujući i Yildirim, ali su potom uslijedili intenzivni razgovori.

Postignut kompromis
Da je postignut kompromis dioničara, potvrđuje i to što se rokovi održavanja uplata tempiraju, prema dostupnim informacijama, nakon što skupštine i nadležna tijela u državnim tvrtkama i institucijama daju odobrenje za svoje učešće u dokapitalizaciji. Prve informacije, neslužbene, govore da se predviđa da se s uplatama ide ne prije 22. travnja.

Činjenica da će se prije toga raspustiti Hrvatski sabor, te da će se postupak odvijati uoči parlamentarnih izbora, ne bi trebalo poremetiti sam proces dokapitalizacije. Vlada je, naime, već na prošlotjednoj sjednici dala suglasnost CERP-u za sudjelovanje u povećanju temeljnog kapitala Petrokemije, no sami detalji, pa među ostalim i hoće li za taj angažman CERP dobiti sredstva iz državnog proračuna i koliko, nisu objavljeni, budući da je odluka donesena na zatvorenom dijelu sjednice.

CERP je, inače, pojedinačno najveći dioničar iz redova države, sa 17,90 posto udjela, Fond NEK ima 12,73 posto, Janaf 9,09 i Plinacro 5,45 posto, a Yildirim 54,22 posto dionica.

Na zadržavanje države u Petrokemiji do sada, pak, nije bilo negodovanja iz redova oporbe pa nije za očekivati da bi ta tema mogla postati problem u izbornom prepucavanju.

Komentirajte prvi

New Report

Close