Weber: Fluktuacija stranih radnika je iznimno velika, ali znaju otići i nakon svega nekoliko dana

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2024. u 08:38
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Strani radnici se trebaju tretirati na isti način kao i domaći.

Hrvatska udruga poslodavaca provijenila je da bi u Hrvatskoj do 2030. trebalo raditi više od pola milijuna stranih radnika, javlja HRT.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber  rekla je kako situaciju na tržištu rada već nekoliko godina karakterizira ozbiljan nedostatak radne snage, potaknut iseljavanjem domaćih radnika i negativnim demografskim trendovima.

Unatoč snažnom rastu gospodarstva i najvećoj zaposlenosti u povijesti države, postoji naglašena potreba za radnicima, a Weber upozorava na ozbiljan problem fluktuacije među stranim radnicima koji često odlaze iz zemlje nakon kratkog boravka.


“Nemamo konkretne podatke, međutim ono što dobivamo informacije od naših članova, znamo da je fluktuacija iznimno velika. Ti radnici dođu, ponekad naprosto odu za par dana u druge države Europske unije, tako da je ipak i dalje veliki rizik i na poslodavcima da zadržavaju i ove strane radnike”, kaže Weber.

Na pitanje o uvjetima u kojima rade strani radnici u Hrvatskoj, Weber je naglasila važnost neizvlačenja pojedinačnih slučajeva iz konteksta te se jasno distancirala od situacija s lošim smještajem i iskorištavanjem. Istaknula je da Hrvatska udruga poslodavaca oštro osuđuje takve pojave te podržava eliminaciju takvih sudionika s tržišta i primjerene sankcije.

“Smatramo da bi institucije trebale eliminirati takve sudionike s tržišta i da bi oni trebali biti adekvatno kažnjeni. Smatramo da se strani radnici na isti način kao i domaći radnici trebaju tretirati u skladu sa Zakonom o radu, da se trebaju tretirati s poštovanjem i apsolutno sa svim pogodnostima koji taj status daje”, kaže Weber.

Razgovaralo se i o potrebi izmjena zakonodavstva o strancima, a Weber je najavila radni sastanak s ministrom unutarnjih poslova kako bi zajedno s partnerima iz sindikata razmotrili detalje.

“Hrvatska udruga poslodavaca zalaže se za poštivanje jednakih pravila igre za sve sudionike na tržištu rada, istovremeno tražeći relaksaciju ograničenja, modernizaciju zakona o radu te daljnje porezno rasterećenje rada”, rekla je Weber.

Na pitanje o niskim plaćama stranih radnika, osobito onih iz trećih zemalja, Weber tvrdi da to ne utječe na cijenu rada u Hrvatskoj, ističući veliku potražnju za radnom snagom. Nada se daljnjem rastu standarda i zadržavanju stručnjaka u zemlji, naglašavajući snažan rast plaća u proteklom razdoblju.

“Podsjetit ću vas da su pretprošle godine plaće rasle preko 20%, prošle godine su rasle još dodatnih 20%, ako uključimo i neoporeziva davanja, taj rast je puno veći. Isto tako je važno napomenuti da je realna plaća rasla između 3 do 5% prošle godine. Dakle, standard se povećava. Mi bismo doista bili najsretniji da se plaća doslovno preko noći može nekoliko puta povećati i da možemo zadržati naše ljude i naše stručnjake da ne odlaze vani. I ne samo to, nego da vratimo naše ljude koji su otišli vani da se vrate na naše tržište rada i da stvaraju dodanu vrijednost i da pridonose rastu gospodarstva naše zemlje. Na tome i radimo. Kao što sam rekla, rast plaće je doista snažan i nadoknadio je inflatorne pritiske, smanjuje se taj jaz između standarda na razine Europske unije i na razini Hrvatske”, ustvrdila je Weber.

Komentirajte prvi

New Report

Close