‘VW treba privući slovačkim modelom’

Autor: Suzana Varošanec , 22. listopad 2019. u 22:00
Roglićev Orbico posluje na 20 tržišta/S.S./PIXSELL

Vlasnik Orbica komentirao ‘utrku’ za dovođenje poželjnog njemačkog investitora.

Vlada mora učiniti doslovno sve što je potrebno da bismo privukli snažnog njemačkog investitora u industriji koja velikim investicijama kreira nova radna mjesta, ostvaruje visoke razine i diktira novi tehnološki razvoj.

Na tom bismo putu trebali slijediti recept Slovačke. Tako je jučer Vladu savjetovao jedan od najuspješnijih hrvatskih gospodarstvenika – Branko Roglić čiji Orbico nosi titulu najvećeg europskog distributera i posluje na 20 tržišta, pa i slovačkom. Roglić je pojasni što je konkretno zemlja koju ističe učinila da bi "namamila" važne ulagače. 

"Prije ulaska Slovačke u EU, njezina je administracija otvorila velika vrata automobilskoj industriji: osigurala joj je lokacije za gradnju bez naknade, a isto se tiče i infrastrukture, pa je kroz određeno razdoblje uvela oslobođenje od plaćanja poreza".

Sve to, savjetuje Roglić, sada bi trebala učiniti i naša Vlada, jer – Hrvatska ovu šansu ne smije propustiti. Jučer je pun hvale bio i za vlasnika Rimac Automobila, Matu Rimca koji se i osobno kod vladajućih zalaže za učinkovitije poteze kojima bi Hrvatska barem pokušala biti značajnije odredište na krati globalne automobilske industrije.

"Siguran sam da je zahvaljujući njegovom angažmanu i poslovnim aktivnostima skrenuta pozornost tim globalnim igračima na mogućnost pokretanja projekata upravo u Hrvatskoj. On svojim rezultatima u proizvodnji e-automobila doprinosi mogućnostima da i Hrvatska postane mjesto gdje velike automobilske industrije mogu ostvariti  svoje poslovne planove", zaključio je Roglić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close