Vukoje, Vuglec Breg, Kopitović, Iločki podrumi i Kovačević

Autor: Marta Duić , 18. veljača 2018. u 22:00
Ovogodišnji laureati vinarske nagrade "Bijeli groz"/Davor Javorović/PIXSELL

Za priznanje “Bijeli groz” ove je godine konkuriralo 20 vinarija iz Hrvatske BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije, a dogodine će se uključiti Austrija i Mađarska.

Na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku u sklopu 4. G.E.T. konferencije o eno-gastro turizmu u petak su dodijeljeni Bijeli grozdovi, regionalna priznanja za vinski turizam.

U pitanju su priznanja  koja se dodjeljuje od 2012. godine te je ove godine u glasovanju između 20 kandidata sudjelovalo petstotinjak ljudi.Uz zemlje regije, točnije BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju u planu je nagradu proširiti i na Austriju i Mađarsku. Peto mjesto zauzela je Vinarija Kovačević  iz Srbije. Nagradu je preuzeo Miroslav Kovačević koji se pohvalio kako u svom restoranu i vinariji nude lokalne specijalitete i kako mu je drago da je to prepoznato i nagrađeno od strane publike. 

 

32 posto

povećan je dolazak turista u prošloj godini u Ilok

Prepoznat trud i rad
Četvrti su Iločki podrumi, prošlogodišnji laureati, a  treće mjesto odnijela je crnogorska vinarija Kopitović koju zbog položaja u blizini Skadarskog jezera i blizini mora posjećuju brojni turisti. Drugo mjesto pripalo je ovogodišnjem nacionalnom pobjedniku Vinariji Vuglec Breg, a prvoplasirani su Podrumi Vukoje iz Trebinja u BiH. "Hvala svima koji su prepoznali naš rad i trud. Intenzivno radimo na promociji autohtonih sorti žilavke i vranca na lokalitetu koji je star 123 godine. Podrum, wine bar, lounge bar, restoran i smještajne jedinice samo su dio naše priče", poručio je Radovan Vukoje, direktor Podruma Vukoje.

Nacionalni EDEN pobjednik
Grad Ilok koji je već drugu godinu domaćin ove konferencije nacionalni je EDEN pobjednik kao destinacija Vukovar-Vučedol- Ilok.  "Ilok je grad prepoznat  po najbrojnijim proizvođačima u eno-gastro sektoru, a konferencije poput ove su odličan put za ojačavanje turizma ove najsiromašnije hrvatske županije", poručila je Marija Budimir, pročelnica upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije.

Na to se nadovezala Vinka Ivanković iz županijske komore Vukovar koja je istaknula kako je ključno da se iskustvo i znanje dijele te da se nagrade najbolji. Ivica Miličević, direktor Turističkog ureda u TZ-u Grada Iloka pohvalio se brojkama koje su obilježile turizam u Iloku. "Imamo 176 ležaja i 23 vinarije, a osim vinskog, cvate nam i kulturni i aktivni turizam. Ostvarili smo povećanje dolaska od 32 posto u odnosu na 2016.godinu, točnije 9000 noćenja i čak 40 pristajanja kruzera", zaključuje Ivica Miličević.

Komentirajte prvi

New Report

Close