Vujović: Kineze zanimaju nekretnine na Jadranu i projekti u cijeloj zemlji

Autor: Suzana Varošanec , 23. rujan 2019. u 22:00
Vlasnik i direktor agencije Opereta Borislav Vujović u Šangaju
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL

Između Hrvatske i Kine nema reciprociteta, fizičke osobe ne mogu kupovati objekte ni zemljišta.

Jedna od vodećih hrvatskih agencija za nekretnine Opereta, čiji je osnivač i direktor Borislav Vujović, sredinom rujna prvi put je sudjelovala na 18. Sajmu nekretnina i investicija u Šangaju, najvećem takvom u Kini, pa najavljuju i u studenom posjet Kini radi nastavka započete suradnje. Vujović za Poslovni dnevnik potvrđuje postojanje ozbiljnog interesa od strane kineskih potencijalnih kupaca za nekretninama u Hrvatskoj, poglavito na Jadranu, ali i različitih greenfield projekata diljem RH. Kao primjer izdvaja interes jedne velike kineske turističke tvrtke za kupnju većeg broja nekretnina na obali, s kojom su razgovori pokrenuti.

Uvođenje 'zlatne vize'

No, istodobno Vujović ukazuje i na postojanje određenog problema koji se pokazuje kao ograničavajući faktor za jačanje prisutnosti zainteresiranih kineskih investitora na hrvatskom tržištu nekretnina. Ključni problem predstavlja činjenica da između Hrvatske i Kine nema reciprociteta tako da je kupnja nekretnina omogućena isključivo pravnim osobama”, iznosi Vujović. “Dodatno, ono što Hrvatska trenutačno ne nudi, a Kineze dominantno zanima su zlatne vize (op.a. izdavanje dozvole boravka na temelju investicije, ponegdje i dobivanje državljanstva, koje se u nekim zemljama EU mogu direktno ishoditi prilikom kupnje nekretnine. To je mamac koji bi najveći broj zainteresiranih kupaca privukao da kupe nekretninu u Hrvatskoj i zapravo je jedan od ključnih faktora kod donošenja investicijske odluke za kupnju nekretnine u Europi”, napominje Vujović.

 

30 projekata

u brošuri prezentiranoj kineskim investitorima

Na šangajskom sajmu je prezentirana aktualna ponuda nekretnina kao i razvojnih investicijskih projekata u Hrvatskoj.

“Odlučili smo se za iskorak prema novim tržištima s namjerom da pobliže pojačamo i privučemo interes dijela investicijske zajednice prvenstveno s Dalekog istoka prema Gradu Zagrebu i Hrvatskoj u cjelini, te smo imali uspješan nastup. Tim povodom pripremili smo i informativnu brošuru od 30-tak projekata u posebnom izdanju na kineskom jeziku kako bi ponudili projekte tamošnjim investitorima“, kaže on.

Kvalitetne prilike

Proteklih dana u Šangaju je boravilo i izaslanstvo HGK na čelu s predsjednikom Lukom Burilovića, a sajam su posjetili i veleposlanik RH u NR Kini Dario Mihelin i direktor Ureda HGK u Šangaju Dražen Holmik. Navedeno se svakako pozitivno odrazilo na podizanje značaja ove inicijative što je i prepoznato u zajednici kineskih investitora s interesom ulaganja u nove članice EU.

“Imajući u vidu da su Šangaj i Zagreb gradovi prijatelji, trendove jačanja pravne sigurnosti za investitore kao i povećanje broja kvalitetnih investicijskih prilika, a sve to uz izuzetan geografski položaj RH, novu i sve kvalitetniju zračnu infrastrukturu koja generira stalni porast broja dolazaka, imamo dobre adute ne samo za kvalitetan i uspješan sajamski nastup u Šangaju“, zaključuje direktor Operete Borislav Vujović.

Komentirajte prvi

New Report

Close