Vujčić: Znanje o financijama trebali bi imati svi

Autor: Poslovni dnevnik , 21. ožujak 2024. u 22:00
Guverner Boris Vujčić/S. Midžor/PIXSELL

Debata je u sjedištu HNB-a okupila oko 200 sudionika, od kojih više od 180 učenika iz 20 škola iz 14 gradova.

Znanje o financijama trebali bi imati svi građani, a bilo bi i jako dobro kada bi to bio i dio nastave u školama, poručio je u četvrtak guverner HNB-a Borisi Vujčić nakon 8. velike učeničke debate.

Debata je u sjedištu HNB-a okupila oko 200 sudionika, od kojih više od 180 učenika iz 20 škola iz 14 gradova, dok su ostali bili profesori, predstavnici HNB-a i Hrvatskog debatnog društva, s kojim u suradnji i organiziraju te debate.

“Nažalost, do sada u školskom sustavu nismo imali predmet ili puno poduka tog tipa, a teško je reći i jesu li današnji mladi financijski svjesniji i pismeniji nego generacije prije 30, 40 ili više godina, jer nije bilo mjerenja, koje smo tek počeli provoditi.

Zato i organiziramo debate s učenicima i studentima kojih je lani u HNB-u bilo više od deset tisuća, a i mi idemo u škole, jer je ta edukacija jako važna”, rekao je Vujčić.

Tema ovogodišnje debate bila je “Ranjive društvene skupine u vrtlogu osobnih financija”. “To su razne zdravstvene i socijalne skupine, među kojima su sada i migranti, koji su u Hrvatskoj našli neki posao i možda i dom, i za njih su debatanti predložili da bi bilo dobro da banke osiguraju komunikaciju na njihovom jeziku, da im bolje objasne usluge koje nude i slično”, kazao je viceguverner Bojan Fras. 

Komentirajte prvi

New Report

Close