Vujčić: Stopa inflacije mogla bi biti i viša

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2021. u 10:41
Foto: Pixsell

Kada je riječ o inflaciji, ona će u ovoj godini ubrzati na 2,3 posto, a u 2022. blago usporiti na 2,1 posto.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u četvrtak je u Hrvatskom saboru rekao da za razliku od prognoza gospodarskog rasta, kod projekcija kretanja inflacije pretežu negativni rizici odnosno oni koji bi mogli dovesti do njenih viših stopa. Vujčić je u Saboru, gdje je predstavio polugodišnju informaciju HNB-a o financijskom stanju, stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u drugom polugodištu prošle godine, podsjetio na projekcije HNB-a o gospodarskom rastu od 8,5 posto u ovoj godini, a od 4,1 posto u 2022. godini, što će, ocijenio je, pozitivno utjecati i na zaposlenost i plaće.

“Zbog i nadalje velikih neizvjesnosti, moguće je da se ove projekcije ne ostvare, no za razliku od ranijih, kod ove su pozitivni i negativni rizici uravnoteženi”, ocijenio je Vujčić. Pojasnio je da se negativni rizici po gospodarstvo odnose na mogućnost da će u četvrtom kvartalu u europodručju doći do pogoršanja epidemiološke situacije i posljedičnog pooštravanja restriktivnih mjera, što bi rezultiralo slabijom inozemnom potražnjom, a i negativno utjecalo na kretanje hrvatskog robnog izvoza.

Kada je riječ o inflaciji, ona će u ovoj godini ubrzati na 2,3 posto, a u 2022. blago usporiti na 2,1 posto. U dosadašnjem dijelu godine, ubrzavanje inflacije nastupilo je uglavnom pod utjecajem rasta cijena energije i prehrane, naveo je Vujčić, apostrofiravši i da kod projekcija kretanja inflacije pretežu negativni rizici, odnosno oni koji bi mogli dovesti do viših stopa.

Komentirajte prvi

New Report

Close