Vujčić: Potrošači sad mogu vidjeti što sve banke naplaćuju

Autor: Poslovni.hr , 26. studeni 2018. u 11:30
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Osim kamatnih stopa bit ćemo u stanju napraviti isti komparativni pregled i za naknade koje komercijalne banke naplaćuju za svoje pojedine usluge.

Predstavnici Hrvatske narodne banke (HNB), guverner Boris Vujčić i direktor Direkcije za nadzor platnog prometa, Tomislav Mišić, na konferenciji za novinare predstavili su nove informacije o usporednim prikazima bankovnih naknada za platne usluge, a koje su dostupne na mrežnoj stranici i mobilnoj aplikaciji HNB-a, piše N1.

Osim kamatnih stopa bit ćemo u stanju napraviti isti komparativni pregled i za naknade koje komercijalne banke naplaćuju za svoje pojedine usluge. Od 1. 11. na našoj aplikaciji i na webu počeli smo objavljivati naknade, pa sad potrošači mogu usporediti najveći dio svega što banke naplaćuju. Jedno su kamatne stope, a drugo su naknade za platni promet, rekao je Vujčić.

Bit je bila u tome da pokušamo stvoriti jedan jedinstveni proizvod, za koji sve banke mogu dati cijenu koja se može uspoređivati. Ranije je bio problem to što je svaka banka imala drukčiji paket koji su bili neusporedivi. Sad smo definirali paket osnovnih usluga, koje se najviše koriste i koje su najvažnije za svakog potrošač, rekao je Vujčić.

Vidjeli smo da banke naplaćuju značajno različite naknade za pojedine usluge. Razlika u naknadama po uslugama je bila daleko veća nego razlika u kamatnim stopama. To je iz jednog razloga posljedica toga što je to često cross selling, a drugi je upravo ta netransparentnost, gdje ne znate kolika je fer cijena na tržištu naplate pojedine naknade, što je bilo puno lakše znati za kamatne stope, nego za ovaj dio. Sad omogućavamo svakome vidjeti ako bankovne naknade za usluge bitno odstupaju od drugih, rekao je Vujčić.

To povećava konkurentnost na tržištu, kao i prvi dio s objavljivanjem kamatnih stopa, a to je najbolji način zaštite potrošača, istaknuo je Vujčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close