Vujčić: I bez nagodbe, banke ostaju stabilne

Autor: Ana Blašković , 17. svibanj 2018. u 21:59
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Rast BDP-a ove i iduće godine ispod 3%, najveći strukturni problem demografija.

Osvrćući se na aferu Hotmail i ostavku Martine Dalić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je u četvrtak da će čak i u slučaju propasti nagodbe vjerovnika u Agrokoru bankarski sustav ostati stabilan, a banke dobro kapitalizirane. “I u najgorem scenariju, čak i da ne dođe do bilo kakvog rješenja, da banke moraju otpisati sva potraživanja, da natrag dobiju nulu, bankarski sustav će ostati stabilan i banke će ostati dobro kapitalizirane,” rekao je Vujčić dodajući da on očekuje da će se dogovor ipak postići. Na pitanje hoće li odlazak Dalić bitno utjecati na procese u koncernu, kaže da su sudionici procesa, vjerovničko vijeće i izvanredni povjerenik, kažu da neće. No, tek treba vidjeti hoće li Agrokor imati pristup financiranju.

“Kratkoročno će se sigurno moći kreditirati, a dugoročno to ovisi o strukturi nagodbe. Mislim da ne bi trebali imati problema ni s dugoročnim kreditiranjem”, rekao je Vujčić. Nakon što je Agrokor srezao BDP po procjeni za 0,2 do 0,3 postotna boda u 2017. jer su zaustavljene investicije, slično se očekuje i ove godine. Kada dođe do promjene vlasništva i početka restrukturiranja, ono bi moglo utjecati na tržište rada, a ako se nagodba postigne zamjenom duga za udjele, guverner smatra da će biti i investitora. Upitan interesira li ga još jedan mandat, kaže da će to reći onome tko će ga pitati, ako će ga pitati. Rekao je da je suradnja s premijerom Plenkovićem dobra i da najviše surađuju na zajedničkom projektu uvođenja eura. Ponovio je da je za njegovog mandata HNB održao stabilan tečaj što je za Hrvatsku ključna stvar, a povećanjem rezervacija i raščišćavanjem loših kredita propast Agrokora nije bitno povećala loše kredite “tako da sada kada se Agrokor urušio, banke nisu ugrožene”.

HNB očekuje rast ispod tri posto, inflaciju do 1,4 posto, a pad udjela javnog duga na 70 posto BDP-a do 2019. dobra je pozicija za razgovore o euru. Kao najveći strukturni problem naveo je demografiju i posljedice na tržište rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close