Vučković: Izvoz ribarstva povećan na 278 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 04. prosinac 2022. u 22:00
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala je u raspravi o izmjenama i dopuni Zakona o morskom ribarstvu/P. Macek/PIXSELL

Prije tri godine, izvoz proizvoda (morskog) ribarstva bio je 208 milijuna eura, a uvoz 178 milijuna, nakon tri godine rezultat je 196 milijuna eura uvoz, a 278 izvoz.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak u Hrvatskom saboru dobrim rezultatima i morskog i slatkovodnog ribarstva, kao i značajnim ulaganjima u njih.

Prije tri godine, izvoz proizvoda (morskog) ribarstva bio je 208 milijuna eura, a uvoz 178 milijuna, nakon tri godine rezultat je 196 milijuna eura uvoz, a 278 izvoz, što predstavlja jako veliki rast, rekla je ministrica u raspravi o izmjenama zakona o akvakulturi i morskom ribarstvu.

Pohvalila se i kako smo, nakon dugo godina pada u slatkovodnom ribarstvu, lani imali rast, te kako se odlučni rezultati bilježe i u akvakulturi.

“Što se tiče akvakulture, vrijednost izvoza je na kraju prošle godine rasla za 31 posto u odnosu na 2019. Kad govorimo o ribarstvu, u odnosu na 2015., vrijednost je rasla za 53 posto, a količina za 45 posto”, rekla je ministrica.

Time je odgovorila Boški Ban Vlahek (SDP) koja drži da naši ribnjaci mogu povući puno europskog novca i povećati proizvodnju, a s obzirom da Europa troši i uvozi puno ribe, te da je Jadran neiskorišten potencijal.

Ivan Kirin (HDZ) upozorava da se sve riblje vrste u Jadranu prekomjerno izlovljavaju, da je izvoz ribe u 2019. bio 152 milijuna eura, a 2020. 177 milijuna. Hrvatska je prepoznata u zaštiti morskih resursa, kazala je Vučković.

Komentirajte prvi

New Report

Close