Vrijeme u ‘čekaonici’ strateških projekata ovisi o pripremljenosti

Autor: Marija Brnić , 30. lipanj 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Vlada proglasila strateškim projektom Marinu Cavtat & Resort koji je na to čekao godinu dana te Frapa Resort Medine kojem je trebalo čak sedam godina.

Nova dva projekta Vlada je proglasila strateškima, oba iz turističkog sektora – Marinu Cavtat & Resort i Frapa Resort Medine.

To su i prvi projekti nakon godinu dana uvršteni u “elitni” investicijski popis koji zavređuje da mu se da vjetar u leđa, a ukupno je takvima, s nova dva, do sada proglašeno 28 strateških projekata čija vrijednost prelazi 26 milijardi kuna.

No, i nakon desetljeća postojanja tog modela, još uvijek javnost zbunjuje to što se projekti najprije uvrštavaju na listu strateških, a tek naknadno i proglašavaju takvima, pri tom nerijetko godinama stojeći u toj čekaonici.

Pomoć zbog tehničkih problema
Upravo je Frapa Resort Medine jedan od takvih projekata, jer je na listu strateških ušao još prije sedam godina, a dulje na proglašenje čeka samo projekt Zračne luke Mali Lošinj, koji je uvršten godinu ranije, 2014. S drugim, pak, projektom Marinom Cavtat & Resort dugo čekanje na odluku Vlade nije bio slučaj, jer on je na listu strateških uvršten prije godinu dana. U čemu je kvaka?

Kako pojašnjava voditelj operativne skupine za ove projekte Robert Pende iz Ministarstva turizma, projekti koji se uvrste na listu strateških projekata oni su koji po vrijednosti i značaju ispunjavaju glavne uvjete postavljene zakonom i uklopljeni su u prostorne planove, no da bi i bili proglašeni strateškima potrebno je definirati sve korake za realizaciju projekta, utvrditi vremenski i plan provođenja, kako sa strane države, tako i investitora.

Projekt u Cavtatu vrijedan je 625 milijuna kuna, a strateški projekti u resoru su ministra gospodarstva Davora Filipovića/L. Stanzl/PIXSELL

U slučaju Frapa Resorta detalji projekta nisu zapravo mijenjani u odnosu na 2015., no projekt nije bio pripremljen kao što je to projekt u Cavtatu. Radilo se o detaljima vezanima uz prostorni plan i pomorsko dobro, što je preduvjet da bi se posložio hodogram za provođenje, od ishođenja lokacijskih i građevinskih, te uporabnih dozvola.

“Oba su projekta dobra, ali je ulagač u Marinu Cavtat & Resort došao puno spremniji”, kaže Pende, dodajući da je Operativna skupina tu da investitorima pomogne da se požuri priprema projekata, no pri tom ne smije izlaziti iz okvira, jer strateški projekti pomažu se zbog tehničkih, a ne suštinskih problema. Kako izgleda vremenski slijed u kojem će država pratiti ove strateške projekte?

Turistička čuda
Projekt u Cavtatu ukupno je vrijedan 625 milijuna kuna plus PDV, a predviđa gradnju hotelskog resorta s 5 zvjezdica, sa 260 smještajnih jedinica i 900 kreveta, koso panoramsko dizalo, restoranima, pješačkim stazama i vanjskim bazenima.

26

milijardi kuna vrijedi 28 projekata proglašenih strateškima

Prvi korak u realizaciji projekta predviđa da u roku 30 dana investitor, tvrtka Marina Cavtat & Resort u vlasništvu tvrtke Avocet s Malte, zaključi sporazum s općinom Konavle za uređenje komunalne i prometne infrastrukture, a u roku 60 dana u područnom uredu za katastar i sudu podnosi zahtjev za provedbu uredno ovjerenog geodetskog elaborata, kojim se definira upis granica utvrđenog pomorskog dobra.

Kroz dva mjeseca rješava se pitanje procjene zaštite okoliša na razini županije, te četiri mjeseca na razini Ministarstva gospodarstva, a rok za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na česticama je pola godine.

Najviše, 20 mjeseci, predviđeno je da će trebati samom investitoru za izradu glavnih projekata prostornih cjelina obuhvata projekta. U svakom slučaju, predviđeni rok završetka projekta je 2028.

Za tada je predviđen i dovršetak puno složenijeg projekta Franje Pašalića kraj njegove marine Frapa u Rogoznici, uz koju će niknuti hotel s pet zvjezdica, s 250 kreveta u sobama i 80 u apartmanima, a u okviru kojega će biti i spa centar i klinika za estetsku kirurgiju.

U sklopu turističkog naselja s ukupno 564 do 700 kreveta planirana je i izgradnja 19 objekata, 7 do 8 vila s bazenima i 11 apartmanskih objekata kategorije 4 do 5 zvjezdica.

Taj projekt ujedno je i jedan od vrednijih među onima koji su u društvu strateških, gotovo 1,04 milijarde kuna. Nakon ova dva projekta u čekaonici za proglašenje strateškim ostalo je još njih 47 vrijednih 59,7 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close