Vrhovni sud ukinuo presudu fratru i bankarici za prodaju crkvenog zemljišta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. siječanj 2020. u 09:13
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zbog ‘bitne povrede kaznenog postupka’ Vrhovni sud Republike Hrvatske poništio je presudu kojom su još 2014. zbog prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi bili osuđeni nekadašnji župnik fra Šime Nimac i bankarica Jasna Bilonić, te će suđenje početi ispočetka, doznaje se na splitskom Županijskom sudu.

Zato što je tri puta sa računa župe na svoj račun prebacio oko deset milijuna kuna, nakon prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, splitski Županijski sud fra Šimi Nimcu je izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine, dok je bankarica Jasna Bilonić, koju je odvjetništvo teretilo zbog poticanja na kazneno djelo, osudilo na godinu i devet mjeseci zatvora.

Na presudu su se žalili Vrhovnom sudu, koji je žalbu zaprimio 23. veljače 2015. i trebalo je gotovo pet godina da presudu ukinu i predmet vrate na novo suđenje, a pravomoćnost predsude čekali su na slobodi.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva je fra Šimu Nimca teretila da je tvrtki "Sunčani Bast" prodao oko 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta u Bastu kod Baške Vode koje je bilo u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije.

Bankarica i tadašnja direktorica sektora privatnog bankarstva Splitske banke je fra Šimu Nimca, prema tvrdnjama optužbe, nagovorila da nakon prodaje zemljišta podigne novac sa župnog računa i prebaci ga na svoj osobni račun što je on i učinio.  

Teretilo ih se i da su od novca navodno kupili jahtu, luksuzni automobil, te zatvorili stara dugovanja prema bankama, a na računu bankarice je kasnije pronađeno 2,3 milijuna kuna, ali ostatak nikada.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Gadljivo kao i obično s našim pravosuđem. Nažalost nitko se ne želi tim pozabaviti. Stavljaju alibi ministre, ne talasaj. Rasformirati od vrha do dna.

znači tko je jamio jamio, jeb… to treba staviti na nacionalnu zastavu ispod grba

New Report

Close