Vrhovni sud: Pravična naknada za neimovinske štete raste za 50%

Autor: Ana Blašković , 17. lipanj 2020. u 21:59
Novi kriteriji primjenjivat će se od dana prihvaćanja na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda/Ž. LUKUNIĆ/PIXSELL

Primjenjivat će se i na obvezne odnose nastale nakon 1. siječnja 2006. i stupanja na snagu Zakona o obveznim odnosima, stoji u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

S najvišeg sudskog tijela u Hrvatskoj stiže nova važna poruka nižim sudovima u Hrvatskoj; Građanski odjel Vrhovnog suda Republike Hrvatske u srijedu je prihvatio pravno shvaćanje kojim se Orijentacijski kriteriji, alat pomoću kojeg sudovi određuju visinu pravične novčane naknade za neimovinske štete u sudskim postupcima, ubuduće povećavaju za 50 posto.

Aktualni Orijentacijski kriteriji doneseni su na sjednici Vrhovnog suda Republike Hrvatske još 2002., a najnovijom odlukom kunski iznosi navedeni u njima po svim osnovama povećavaju se za 50 posto, objavio je Vrhovni sud u priopćenju.

S Vrhovnog suda objašnjavaju da se Orijentacijski kriteriji mijenjaju zbog nužnosti njihovog usklađenja sa svim provedenim promjenama propisa obveznopravne i postupnopravne prirode koji su se dogodili proteklih 18 godina, od 2002. kada su doneseni kriteriji za određivanje pravične novčane naknade neimovinskih šteta.

U promjeni odluke o tim kriterijima Vrhovni sud koristio je brojke Državnog zavoda za statistiku vezano za stopu inflacije u odnosu na onu početnu iz 2002. godine, a riječ je o 37,7 posto, kao i isplaćenim prosječnim neto plaćama koje su u razdoblju od gotovo dva desetljeća povećane za dvije trećine (66,9 posto).

Za postupke koji se vode na sudovima diljem Hrvatske za naknadu neimovinskih šteta bitna je informacija da će se novi kriteriji primjenjivati od dana prihvaćanja na sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda 15. lipnja 2020., a odnosit će se na sve parnične postupke za naknadu neimovinske štete u svim stupnjevima suđenja.

Primjenjivat će se i na obvezne odnose nastale nakon 1. siječnja 2006. i stupanja na snagu Zakona o obveznim odnosima, stoji u obrazloženju odluke Vrhovnog suda.

Komentirajte prvi

New Report

Close