Vrh vodnoga vala prošao, i dalje na snazi 24-satna dežurstva

Autor: Agencija VLM , 17. lipanj 2013. u 13:33
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Cijelim svojim tokom kroz Hrvatsku vodostaj Dunava opada što je pokazatelj da je sam vrh vodnoga vala prošao

Cijelim svojim tokom kroz Hrvatsku vodostaj Dunava opada što je pokazatelj da je sam vrh vodnoga vala prošao. Ipak, i dalje su prisutni ekstremno visoki vodostaji tako da opasnost još uvijek nije u cijelosti prošla.

– Možemo reći da sada igramo produžetke. U svakom slučaju iznimno smo zadovoljni sa svime učinjenim na području Vukovarsko – srijemske i Osječko – baranjske županije kako bi spriječili veće štete i spasili ljudske živote i njihovu imovinu, rekao je direktor Hrvatskih voda za sliv donje Drave i Dunava. Najavio je da se i dalje nastavljaju 24-satna dežurstva na objektima i nasipima te da će mjere pripravnosti biti snižavane kako vodostaj bude padao. Jutros je, u odnosu na 24 sata ranije, vodostaj Dunava kod Batine bio niži 14 centimetara. U isto vrijeme kod Vukovara je pao za devet centimetara dok je kod Iloka, gdje je vrh vodnoga vala prošao jučer oko 20 sati kada mu je maksimalna razina dosegla 724 centimetara, bio niži za 2 centimetra.

– Uskoro ćemo početi i sa zbrajanjem uloženoga u ovogodišnju obranu od poplave. Koliko će ti troškovi biti za sada ne znam, ali mislim koliki god oni bili da su nikakvi u usporedbi s mogućim štetama koje su mogle nastati da je došlo do poplava. Dovoljno je samo vidjeti štete u Njemačkoj ili Mađarskoj pa znati o čemu pričamo, istakao je Kukić. Usporedbe radi u posljednju obranu od poplava na području Save utrošeno je oko 20 milijuna kuna.

– Mislim da možemo svi biti zadovoljni kako je cijeli ovaj posao odrađen. Velike zahvale Hrvatskim vodama i ministru Tihomiru Jakovini koji je ovo sve organizirao. Drago mi je i da u gradu nije bilo nikakve panike što je pokazatelj da su građani imali povjerenje u stručne ljude koji su vodili sve aktivnosti, rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. Vodostaj Dunava kod Vukovara i dalje privlači veliki broj znatiželjnika iz cijele Slavonije koji dolaze vidjeti i razgledati moćnu rijeku koja je ovog lipnja zabilježila svoj drugi najviši vodostaj ikada.

Komentirajte prvi

New Report

Close