Vrdoljak zadovoljan jer dio studenata želi ostati u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. ožujak 2014. u 15:49
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Nazočnim studentima ministar je poručio da bez ikakva ustručavanja traže informacije i pomoć koje im mogu pružiti mjerodavna ministarstva i ustanove čak da u tome, kako je rekao, budu i ‘agresivni’ ako je to potrebno.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izrazio je zadovoljstvo činjenicom da dio studenata želi ostati u Hrvatskoj u što ga je, kako je rekao, uvjerila svečana sjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske (VIVS) održana danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Nazočnim studentima ministar je poručio da bez ikakva ustručavanja traže informacije i pomoć koje im mogu pružiti mjerodavna ministarstva i ustanove čak da u tome, kako je rekao, budu i 'agresivni' ako je to potrebno.

U sklopu jubilarne, desete, sjednice VIVS-a, organizirana je i panel rasprava "Stručno obrazovanje je pokretač gospodarstva!" na kojoj su o proturječnom odnosu visokog obrazovanja i tržišta rada, odnosno o njihovoj sinergiji i neusklađenosti, govorili predstavnici dvaju ministarstava – pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ružica Beljo Lučić, glavna savjetnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Sanja Crnković-Pozaić, te predstavnici gospodarstva, veleučilišta i visokih škola, među kojima i direktorica centra za razvoj ljudskih potencijala Hrvatske gospodarske komore Vesna Štefica. Panel raspravu vodio je i moderirao predsjednik VIVS-a Toni Ganjto.

Ganjto je objasnio da je to vijeće organiziralo panel raspravu kako bi jasno detektirali probleme u odnosu studenata i tržišta rada, a ne o njima govorili uopćeno. Pri tome, istaknuo je da VIVS preuzima svoj dio odgovornosti za sve projekte povezivanja visokoga školstva i tržišta rada, među kojima je i platforma koju razvijaju kako bi se ta područja što bolje povezala. Predsjednik VIVS-a najavio je da će predstavnici toga vijeća u lipnju "krenuti na turneju po Hrvatskoj", kako bi do kraja toga mjeseca što više studenata uputili u sve mogućnosti koje postoje za njihovo usavršavanje i zapošljavanje.

Potpisan je i sporazuma o suradnji VIVS-a i HR Centra – strukovne udruge za upravljanje ljudskim resursima, a najbolji studenti primili su i zahvalnice.

Na svečanoj sjednici najavljen je i Forum struke 2014. koji će se održati od 11. do 13. travnja u Košarkaškome centru Dražena Petrovića (Cibona). Glasnogovornik VIVS-a Maro Alavanja rekao je da su na Forum pozvani svi srednjoškolci i studenti koji se žele informirati i upoznati s veleučilištima i visokim školama, te praksama i poslovima u struci. Bit će to i smotra veleučilišta i visokih škola, sajam karijera poslova i praksi, a na Forumu će, kako se očekuje, sudjelovati više od 20 korporacija, tvrtki i poduzetnika.

Sjednica je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, ministarstava znanosti, obrazovanja i sporta te rada i mirovinskoga sustava i grada Zagreba. Strateški partneri su portal Posao.hr i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Agencija za mobilnost i programe EU i Institut za razvoj obrazovanja te Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

VIVS je koordinativno i predstavničko tijelo gotovo četvrtine studentske populacije u Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close