Vrdoljak prozvao Mol i Inu za neodgovornost i neozbiljnost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2014. u 17:51
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prozvao ih je i za ostvarivanje ekstra dobiti na cijeni po kojoj su prodavali domaći plin hrvatskim građanima.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prozvao je danas menadžment MOL-a te odgovorne osobe u Ini i njenoj tvrtki Prirodni plin za neodgovoran i neozbiljan nastup na natječaju za rezervaciju kapaciteta podzemnog skladišta plina Okoli, a prozvao ih je i za ostvarivanje ekstra dobiti na cijeni po kojoj su prodavali domaći plin hrvatskim građanima.

"Pravilnik o zakupu skladišta je donesen 2009. godine kada je Podzemno skladište plina (PSP) bilo u vlasništvu Ine ta da je tada bio predviđen instrument prodaje nepovučenog plina, koji se od tada nije mijenjao. Ugovor o skladištenju plina tvrtka Prirodni plin sklopila je 2009. na pet godina, s rokom važenja do 1. travnja ove godine, tako da je pet godina znala do kada ima zakupljene sve kapacitete", kazao je Vrdoljak u izjavi novinarima.

Reagirajući na otvoreno pismo Uprave Ine u kojem se traži zaustavljanje prodaje plina iz podzemnog skladišta Okoli, Vrdoljak je rekao kako je na natječaj za zakup skladišnih kapaciteta tvrtka Prirodni plin zatražila zakup za jako male količine, na rok od tri godine i dozvolila privatnim tvrtkama da zakupe kapacitete.

"Javili su se samo s tvrtkom Prirodni plin, a mogli su se javiti i kao Ina i s drugim tvrtkama kćerima i na taj način, ozbiljnom prijavom na natječaj, zakupiti sve potrebne skladišne kapacitete, a ostaviti mrvice privatnim tvrtkama", kaže Vrdoljak.

Prema njegovim riječima, jedna od privatnih tvrtki koja je zakupila kapacitet je MOL-ova tvrtka MET (MET Energy Trade).

"Takav nastup na natječaju mora završiti prozivanjem odgovornih osoba u Ini", smatra Vrdoljak koji je Inine sindikate uputio da istraže tko je u Ini odgovoran za to što je izgubila slobodne skladišne kapacitete, koje je mogla zakupiti i to prepustila između ostalog MOL-ovoj tvrtki.

"Tako neodgovorno poslovanje potvrđuje ono što tražim već pola godine – da hrvatska država kao 44 postotni vlasnik Ine, ne može ovisiti o potencijalnim dogovorima menadžmenta Ine i menadžmenta MOL-a, pa da se dogodi da naše skladišne kapacitete u Hrvatskoj oni zakupe svojim igrama na način da se ošteti Ina", kaže Vrdoljak.

Zaključuje da se to i dogodilo, ali ne zbog regulatornih odluka Vlade nego zbog neodgovornog i neozbiljnog nastupa menadžmenta MOL-a i odgovornih osoba Ine na natječaju za zakup skladišnih kapaciteta.

Vrdoljak je opovrgnuo tvrdnje Ine da su se krajem zime dogodile regulatorne promjene temeljem koji su Ina i Prirodni plin prestali biti zaduženi za opskrbu kućanstava.

Te su tvrdnje netočne, taj je zakon donesen 2013. i znali su da imaju ugovorne obveze koji važe do 1. travnja ove godine, da imaju do tada zakupljene kapacitete, kao i da će se nakon toga imenovati novi opskrbljivač. Svojim odlukama i načinom poslovanja dokazuju da neozbiljno posluju, proizvode gubitke. To potvrđuje kako je odluka Vlade da se opskrba plinom prebaci na HEP, kako bi se osigurala opskrba domaćinstava iz hrvatske proizvodnje, bila dobra odluka, ističe ministar gospodarstva.

Pitanje je, dodaje, bi li ta opskrba bila osigurana uz ovakvo poslovanjem Uprave Ine i Prirodnog plina.

"Da su nominirali zakup na pet godina, na maksimalne kapacitete, mogli su zakupiti 150 milijuna prostornih metara i time riješiti sve probleme", kaže Vrdoljak dodajući da su umjesto toga prepustili dio kapaciteta MET Energy Tradingu, a sad prozivaju Vladu da ih spašava na nezakonit način.

Vrdoljak pritom upozorava da je opskrba plinom striktno uređena Trećim energetskim paketom EU-a te da Vlada ne smije reagirati u procese koji su točno definirani već godinama.

Ministar gospodarstva istaknuo je i kako je domaća proizvodnja plina završavala kod hrvatskih građana po cijeni 2,20 kuna za prostorni metar zadnjih pet godina, a trošak proizvodnje je između 50 i 70 lipa, dok je mađarska proizvodnja kod mađarskih građana završava po cijeni nižoj od 60 lipa.

"Znači, pet godina su ostvarivali ekstra dobit, a nakon toga donijeli loše poslovne odluke i na taj način 44-postotnog suvlasnika oštetili za desetke i desetke milijuna kuna, da bi dostigli cijenu koju čitavo vrijeme imaju za svoja domaćinstva iz mađarske proizvodnje", tvrdi Vrdoljak.

Najavljuje da će prozvati na odgovornost sve one koji su krivi da se Ina i Prirodni plin doveli u situaciju da gube već zarađen novac na hrvatskim građanima, nakon pet godina apsolutnog monopola.

U Ini pak, na upit o ekstra dobiti, kažu kako nje nema, jer inače Prirodni plin ne bi bio u gubitku, kako cijenu plina za kućanstva određuje Vlada, dok se cijena za industriju regulira tržišno.

Uprava Ine danas je pozvala Vladu i ministra gospodarstva da zaustave prodaju plina koji Inina tvrtka Prirodni plin nije povukla iz skladišta plina Okoli te da se bar privremeno Prirodnom plinu/Ini dodijele dostatni kapaciteti skladišta kako bi mogli uredno povući i prodati plin po realnim tržišnim uvjetima.

Ina upozorava kako je krajem zime došlo do promjene regulative vezane za tržište plina te od 1. travnja 2014. Ina i Prirodni plin prestaju biti zaduženi za opskrbu kućanstava, a tu ulogu preuzima Hrvatska elektropriveda.

Podsjećaju i kako bi prodaja plina iz skladišta mogla nanijeti Prirodnom plinu/Ini štetu od približno 350 milijuna kuna.

Tvrtka Podzemno skladište plina (PSP) je početkom ovog tjedna započela s otvorenim postupkom prodaje plina koji tvrtka Prirodni plin nije povukla iz skladišta Okoli, no u dosadašnja tri kruga nije bilo zainteresiranih, pa je PSP danas objavio poziv za četvrti, završni krug, koji će se održati sutra, a na kojem će se oko 190 milijuna prostornih metara plina prodavati po 25 posto početne najniže cijene.

Naime, u prvom je krugu, najniža jedinična cijena iznosila 2,29 kuna po kubiku, odnosno 0,2473 kune po kilovatsatu (kWh), u drugom je pala na 75 posto te cijene, trećem 50 posto, a u četvrtom iznosi 25 posto početne cijene.

Tako se u sutrašnjem, zadnjem krugu plin prodaje po cijeni od 0,0618 kuna po kWh (nešto manje od 60 lipa po kubiku).

Za plin se mogu nadmetati korisnici skladišta – HEP, Prvo plinarsko društvo, MET Croatia Energy Trade i Plinacro.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zato što ministar gospodarstva nema pojma o poslu koji obavlja.

Zašto je cijena plina s PDV -om za domaćinstva preko 4 KN !!!

New Report

Close