Brodosplit bi otišao u likvidaciju bez kupoprodajnog ugovora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2013. u 19:52
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Predstavnici sindikata izrazili su nezadovoljstvo što današnjem sastanku u Splitu nije bio nazočan i predstavnik budućeg vlasnika Brodosplita, samoborskog DIV-a.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, nakon današnjeg sastanka sa članovima Uprave i predstavnicima Brodosplita, izjavio je kako je zaključeno da će on učiniti sve što je u njegovoj moći da se prije potpisivanja kupoprodajnog ugovora sa samoborskim DIV-om, zakazanim za 28. veljače, potpiše i socijalni sporazum na kojem inzistiraju predstavnici sindikata.

Predstavnici sindikata izrazili su nezadovoljstvo što današnjem sastanku u Splitu nije bio nazočan i predstavnik budućeg vlasnika Brodosplita, samoborskog DIV-a.

Vrdoljak je kazao kako je dogovoreno da mu predstavnici sindikata sutra dostave glavne elemente socijalnog sporazuma, za kojeg predlažu da se potpiše s DIV-om, a on će u srijedu s kupcem razmotriti taj prijedlog kako bi se još jednom izanalizirao prije potpisivanja kupoprodajnog ugovora u četvrtak, 28. veljače.

Po Vrdoljakovim riječima, ako se i ne potpiše socijalni sporazum, on će kao ministar tražiti jamstva od budućeg vlasnika Brodosplita za ono što sindikati traže u svojem prijedlogu.

"Kupcu neće biti jednostavno izigrati jamstva koja mi bude dao", poručio je.

Odgovarajući na pitanja kako se može uspješnim smatrati kupoprodaja Borodsplita kojom se najavljuje otpuštanje između 500 i 1000 radnika, Vrdoljak je kazao kako je DIV jedini ponuđač za kupnju Brodosplita.

Prodaja splitskog brodogradilišta sada nema alternativu jer bi, kako je više puta ponovio Vrdoljak, alternativa bila likvidacija tog brodogradilišta.

"Ono što je trebalo napraviti prije 15 ili 8 godina i nepotrošiti 23 milijarde kuna za gubitke nego privatizirati brodogradnju na vrijeme kada je brodograđevna industrija u svijetu bila u usponu, to se u Hrvatskoj nije uradilo“, istaknuo je.

Vrdoljak je izrazio čuđenje što se pojavljuju sumnje u uspjeh kuporodajnog ugovora s DIV-om te rekao kako treba pomoći da se taj ugovor realizira.

Na novinarsko pitanje zašto sklapa ugovore s vlasnikom DIV-a (Tomislav Debeljak) protiv kojeg je Državno odvjetništvo u Kninu pokrenulo postupak za utaju poreza, Vrdoljak je kazao da je, "dok se ne završi sudski postupak, taj čovjek nevin".

Predsjednik Saveza metalaca Hrvatske-Industrijskog sindikata (SMH-IS) Vedran Dragičević izrazio je nezadovoljstvo što na današnjem sastanku nije bio nazočan budući vlasnik Brodosplita jer se već danas mogao postići dogovor o socijalnom sporazumu s njim.

"No, izražavam zadovoljstvo sa sadržajem kupoprodajnog ugovora koji je dobar", istaknuo je Dragičević.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević je naglasio kako su danas sindikati vidjeli kupoprodajni ugovor te da je u njemu sadržano ono što sindikati godinama traže.

"Mi tražimo da se onemogući raznim hohštaplerima i špekulantima da privatizacija brodogradilišta završi tako da se kupuju najvrijedniji dijelovi jadranske obale, a da se brodogradnja ukine", rekao je.

Po njegovim riječima, predloženim kupoprodajnim ugovorom dobro je razrađena metoda postupaka prodavatelja, odnosno države u slučaju neispunjenja stavki tog ugovora.

Matijašević je rekao kako će sindikati sutra ministru Vrdoljaku poslati dopunjeni prijedlog socijalnog sporazuma kojeg sindikati traže da se potpiše s budućim vlasnikom Brodosplita.

Sindikati uz ostalo traže otpremnine kao za radnike Kraljevice u stečaju (6.400 kuna otpremine po godini staža), poštivanje postojećeg kolektivnog ugovora u Brodosplitu dok se ne ispregovara novi, a traže i otkup 25 posto dionica po povoljnim uvjetima ili da se novi vlasnik tih dionica odrekne u korist radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close