Vozači mijenjaju navike, ovaj dan u tjednu je nova subota

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2022. u 11:31
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Na pravcima između obale i unutrašnjosti prometne gužve vladale su od petka poslijepodne do nedjelje. Sad se kaos protegnuo na ponedjeljak, kada gužve na prometnicama znaju biti veće od onih u subotu.

Izbjegavajte na put kretati petkom poslijepodne, subotom ili nedjeljom ujutro. Ponedjeljak je miran dan, dobar za ležerno putovanje. Vrijedilo je to do nedavno, ali – više ne! Ponedjeljak je postao nova subota. Štoviše, gužve na prometnicama prema jadranskoj obali, posebno na prilazima autocesti, u ponedjeljak ujutro znaju biti veće od onih u subotu. Rezultat je to, očito, promjene navika vezanih za putovanja kod prevelikog broja vozača. Nekako su istovremeno uvriježeno putnu subotu zamijenili ponedjeljkom pa se na cestama zagužvalo prvoga dana u tjednu. Informaciju  su za Večernji list potvrdili iz Hrvatskih autocesta:

– Tijekom zadnjih godina pojavio se trend putovanja ponedjeljkom te je ponedjeljak postao na neki način „nova subota“.  Sugeriramo  vozačima da u dane vikenda svoja putovanja u smjeru juga (prema moru) započinju u petak u jutarnjim satima i nedjelju u rano jutarnjim i kasno poslijepodnevnim satima kako bi izbjegli migraciju stranih turista koji najviše dolaze subotom ili domaćih vikend turista koji na put kreću u petak u popodnevnim satima. Za povratak s mora predlažemo također petak i nedjelju u ranim jutarnjim satima, a ako se na put mora krenuti u subotu preporučamo putovanje noću. Ove preporuke naročito su bitne u udarnim turističkim vikendima od 15. srpnja do 15. kolovoza te u dane blagdana koji se spajaju s vikendima.

S obzirom na trenutne prometne brojke, za očekivati je dobru turističku sezonu i dolazak većeg broja turista, a time i povećanu gustoću prometa na autocestama. U prvih pet mjeseci 2022. godine na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta, kazuju iz te tvrtke, zabilježen je promet od 21.378.218 vozila. U odnosu na isti period prošle godine, promet vozila veći je za 26%, ali promet je veći i u odnosu na dosad rekordnu 2019. godinu i to za čak osam posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close