Vodiče i dalje muči nelojalna konkurenciju

Autor: Marija Crnjak , 07. lipanj 2016. u 22:00
Smiju raditi samo u županijama u kojima su položili ispite/ D. Marušić/PIXSELL

Zakon o pružanju usluga u turizmu još nije izglasan.

Iako su se skore promjene zakonske regulative najavljivale prije više od godine dana, hrvatski turistički vodiči i dalje usluge smiju mogu pružati samo u županijama u kojima su položili ispite, odnosno još uvijek nije uvedena jedinstvena dozvola za turističko vođenje na razini čitave Hrvatske.

Za strane turističke vodiče pak vrijede drukčija pravila, jer s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju imaju pravo voditi svoje goste na teritoriju cijele Hrvatske, bez ograničenja, samo na temelju stečenih stručnih kvalifikacija u njihovim zemljama, odnosno bez obaveze da tu imaju tvrtku i bez obveze priznavanja njihovih stručnih kvalifikacija. Kako doznajemo, Zakon o pružanju usluga u turizmu, koji je trebao ujednačiti uvjete poslovanja turističkih vodiča, zapeo je u proceduri, odnosno nije dočekao izglasavanje u Saboru, gdje je upućen prošle jeseni uoči izbora.  

U Nacrtu prijedloga Zakona predloženo je da se ispitni program stručnog ispita za turističkog vodiča pripisuje kao jedinstven program za područje cijele RH, tako da vodiči mogu pružati usluge na svim turističkim cjelinama, na području zemlje. U udruženjima turističkih vodiča upozoravaju na to da i u ovoj turističkoj sezoni ne samo da moraju trpjeti nelojalnu konkurenciju, već i nekvalitetu turističkog vođenja, pogotovo kad je posrijedi kulturna baština, za koju domaći vodiči polažu posebne ispite, dok nitko ne provjerava i ne jamči znanje stranih vodiča i njihove kompetencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close