Šavorić s neto dobiti od 9,6 milijuna kuna bolji i od Hanžekovića koji drži ‘tron’ po prihodima

Autor: Saša Paparella , 03. srpanj 2019. u 11:30
Foto: Getty Images

Odvjetničko društvo (OD) Hanžeković i partneri i lani je bilo vodeće u Hrvatskoj po prihodima. Uprihodili su 56,9 milijuna kuna, nešto manje od rekordnih 61 milijuna 2017., no dovoljno da zadrže prvo mjesto. Prva je to godina bez osnivača Marijana Hanžekovića, koji je preminuo u siječnju 2018.

Tvrtka koju sada vodi njegova kći Dora Hanžeković ima 139 zaposlenih, koji prosječno zarađuju 9266 kuna. Neto dobit lani je pala sa 11 na i dalje pristojnih 9,4 milijuna kuna.

Na drugo mjestu je OD Grgić i partneri, u vlasništvu Dubravka Grgića. Tom uredu već treću godinu prihodi lagano padaju, na 33,1 milijuna kuna, no istovremeno mu neto dobit raste i dosegla je 11,1 milijuna kuna, po čemu je ispred Hanžekovićeva ureda.

Iako je s 19,9 milijuna kuna tek peti po prihodima, bolji od Hanžekovića po neto dobiti je i ured Šavorić i partneri, kojem je lani ostalo 9,6 milijuna.

Uspod i kontroverze

Vodeći partner Boris Šavorić bio je koautor lexa Agrokor i pravni zastupnik ruske VTB banke, a zbog sumnje u sukob interesa skupa s odvjetnikom Tonijem Smrčekom lani je bio pod disciplinskim postupkom Hrvatske odvjetničke komore, no postupak je obustavljen jer HOK nije našao dokaze da su počinili teže povrede dužnosti. Istražujući aferu Borg, u koju je bio uključen, novinari su otkrili da je u njegovu uredu Andrej Plenković snimio svoj predizborni spot, a što HDZ-u Šavorić nije naplatio.

 

Nobilo opet u minusu

Među vodećima odvjetnicima po prihodima nema poznatih domaćih krivičara. Jadranka Sloković imala je prošle godine prihod od dva milijuna kuna i 0,6 milijuna dobiti, Čedo Prodanović uprihodio je 1,7 milijuna kuna uz dobit od 0,8 milijuna, a ured Veljka Miljevića imao je 1,4 milijuna kuna i minimalnu dobit. Neki poznati odvjetnici i lani su – tako barem piše u financijskim izvješćima – slabo poslovali. Iza Ante Nobila je još jedna loša godina, imao je svega 602.800 kuna prihoda i gubitak od 83.500 kuna. U zadnjih pet godina, ured Ante Nobila je čak tri poslovao s gubitkom. Srećom, vlasnički je povezan s nizom drugih, uspješnijih tvrtki, u kojima su mu partneri poduzetnici Danko Končar, Milan Mićo Carić te Saša Perković. Još manji prihod, 601.200 kuna, imao je odvjetnički ured Rabar & Visković, čiji je suvlasnik Ljubo Pavasović Visković, no godina je ipak završena u plusu.

Na trećem mjestu po prihodima je ured Divjak, Topić, Bahtijarević, specijaliziran za trgovačko pravo. Prihod im je bio 20,8 milijuna kuna, za petinu više nego prethodne godine, a neto dobit skočila je sa 921.000 na skoro pet milijuna kuna. Godinu dana ranije bili su osmi. Zbog pada prihoda od 10,4%, s lanjskog trećeg na četvrto mjesto pao je odvjetnički ured Leko i partneri, s uprihođenih 20,17 milijuna kuna.

Šesti po prihodima lani je bio ured Mamić, Perić, Reberski i Rimac. Godinu dana ranije bili su četvrti, no imali su velik pad prihoda u, 15,1 posto, na 18,3 milijuna kuna, a neto dobit je pala za četvrtinu, na 8,9 milijuna kuna. Društvo Bardek, Lisac, Mušek, Skoko dosad je bilo na 13. mjestu, a lani su im prihodi porasli čak 30,9%, na 16 milijuna kuna, pa su sada sedmi. Neto dobit im je porasla sa 1,2 na četiri milijuna kuna.

Na osmom mjestu je tvrtka Wolf Theis Rechtsanwaelte GmbH – podružnica Zagreb, specijalizirana za korporativno pravo. Imali su 15,9 milijuna kuna prihoda i neto dobiti manju od pola milijuna kuna.

Ulazak u 10 najvećih

Deveto je društvo Mađarić i Lui, kojima su prihodi pali na 15,6 milijuna kuna, a neto dobit iznosila je 0,9 milijuna kuna. Na 10. mjesto se probilo društvo Madirazza i partneri s prihodima od 15,5 milijuna kuna, što je rast od 25,3 posto. Neto dobiti bila je 7,1 milijun kuna, odnosno 43,2 posto više nego prethodne godine. Svih prvih deset ureda ima sjedište u Zagrebu, a među prvih 20 samo jedan nije zagrebački – na 11. mjestu je ured Vukić i partneri iz Rijeke, sa 15,2 milijuna prihoda i 3,5 milijuna dobiti.

Poslovni dnevnik prvi je počeo objavljivati tablice s poslovanjem odvjetničkih društava. Na prva tri mjesta su i 2011. bili isti uredi kao i sada. Hanžeković je tako najveći rast prihoda ostvario upravo 2011., kad je skočio sa 29,3 mil kuna na 48,7 milijuna. Grgić je tada imao prihod od 26,3 milijuna, a Divjak, Topić, Bahtijarević uprihodili su 18,6 milijuna. U međuvremenu su se među prvih 10 uvrstili Šavorić, koji je bio na 13. mjestu te Madirazza, tada na 31. mjestu.

Komentari (5)
Pogledajte sve


To su pravi generatori hrvatskog gospodarstva. Siročad siromaška. Dajmo im kunu po glavi stanovnika da prežive do božića.

Kako to mislis dajmo ??? A od kud im inace ti “prihodi“ ??? Iz svemira ???

Mislim da Plenkovićevi ministri “uprihode“ više no pošto ne znaju ispunjavat imovinske kartice se taj njihov mukotrpan rad ne vidi …. e i sad treba svima dati bespovratne poticaje jer “zaraduju“ Blago nama kad imamo takve timove

To su pravi generatori hrvatskog gospodarstva. Siročad siromaška. Dajmo im kunu po glavi stanovnika da prežive do božića.

tko zna, zna 😆

New Report

Close