Vlasnike oduzete imovine država obeštećuje bezvrijednim dionicama!

Autor: Marija Brnić , 11. veljača 2021. u 13:01
Foto. ŽARKO BAŠIĆ/PIXSELL

Dionice Belja d.d. iz Darde još prije punu godinu dana službeno su izvrštene iz kotacije Zagrebačke burze i čeka se brisanje iz sudskog registra.

Godinama obitelji vlasnika kojima je komunistička vlast oduzela tvornice i drugu imovinu vode bitku s državom oko procijenjene vrijednosti njihovog gubitka i vrijednosti obeštećenja.

Zakonski one kojima su oduzeta poduzeća naknada se realizira preko Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), nasljednika Hrvatskog fonda za privatizaciju, a kako vrijeme odmiče i nastoji se završiti privatizaciju, tako i raspoloživi portfelj postaje sve “tanji”, pa je i nezadovoljstvo sve veće.

No, najnovija lista koju je odobrio Upravni odbor CERP-a osupnuo je ne samo one koji čekaju nadoknadu štete, nego i obične promatrače.

Na njoj se, naime, našla apsolutno bezvrijedna dionica jednog od Agrokorovih mrtvaca, poduzeća iz grupacije čije je poslovanje nakon nagodbe vjerovnika preneseno na novu tvrtku i koji sada samo formalno čekaju brisanje iz sudskog registra.

Riječ je o Belju d.d. iz Darde, kojemu je imovine i poslovanje preneseno na Belje plus, a dionica još prije punu godinu dana službeno izvrštena iz kotacije Zagrebačke burze.

2019.

godine Belje objavljuje da ‘više neće udovoljavati uvjetima trgovanja dionicama na uređenom tržištu’

Tom prigodom ZSE je naveo da, osim toga što nije ispunjavalo obvezu predaje financijskog izvješća, Belje briše i zbog odluke Skupštine iz prosinca 2019. i obavijesti koja je potom stigla iz samog Belja da je izvjesno da “više nikada neće udovoljavati pravnim i faktičnim uvjetima da se njegovim dionicama trguje na uređenom tržištu”.

Skupština Belja je potvrdila da se iz kapitala ne može pokriti gubitak u 2018., niti je to moguće iz rezultata budućeg razdoblja, te se u skladu s nagodbom Agrokorovih vjerovnika prekida poslovanje Belja d.d. i prenosi ga na novoosnovano Belje plus doo.

Nije sve to nepoznanica ni u CERP-u, što je jasno i iz odgovora koji su dali na upit Poslovnog dnevnika o razlozima uvrštenja dionica Belja u paket iz kojeg se obeštećuje bivše vlasnike za oduzetu imovinu, a u kojem potvrđuju da je njihova vrijednost 0,00 kuna!

Prije nego iznesemo CERP-ov odgovor, valja reći da to nije jedina dionica u najnovijem paketu za nadoknadu štete bivšim vlasnicima, a nije ni riječ o velikom broju dionica, međutim, radi se o principu i nevjerojatnom potezu kojim država onima kojima je već jednom načinjena šteta i koji desetljećima čekaju povrat imovine sada, najblaže rečeno, opalila pljusku.

Ukupno se u paketu za prijenos na ime naknade koji je nominalno vrijedan nešto više od tri milijuna kuna nalaze dionice Vinke iz Vinkovaca, Modre špilje iz Komiže, Mikrosiverita iz Siverića, Veterinarske stanice Imotski i Ilirije iz Biograda na Moru, te spomenutih 18.990 dionica Belja nominalno vrijednih 759,6 tisuća kuna.

18.990

dionica Belja d.d. u paketu je CERP-a za prijenos na ime naknade vlasnicima oduzete imovine

CERP u pojašnjenju kako se dionica Belja našla na ovoj listi kao razlog navodi da je “jedina zabrana prilikom dodjele, propisana pozitivnim pravom, koju CERP kao obveznik izvršavanja pravomoćnih rješenja o naknadi ima, ta da ne smije dodjeljivati dionice ili poslovne udjele društava koja su u stečaju, što Belje d.d. nije”.

U sudskom registru, istina, tvrtka se još formalno vodi kao aktivna, no apsurdno je da dobro znana činjenica da je u tijeku postupak koji vodi ka likvidaciji tvrtke nije bio razlog pravnicima da za takav prijedlog “povuku kočnicu” i ne izblamiraju instituciju.

Inzistiraju na nominali

“Iako se predmetna obveza prijenosa dionica prijašnjim vlasnicima po rješenjima, sukladno pozitivnom pravu, izvršava prema nominalnoj vrijednosti dionice, a ne njezinoj tržišnoj vrijednosti, prilikom predlaganja i odobravanja dionica vodi se računa o prihvatljivosti tržišne vrijednosti tih dionica u odnosu na njihovu nominalnu vrijednost”, stoji u odgovoru CERP-a o načinu formiranja liste, a u konkretnom slučaju navode da je “u izračun tržišne vrijednosti dionice društva Belje d.d., Darda, uzeta vrijednost od 0,00 kuna, koja zajedno s ostalim dionicama čini očekivanu tržišnu vrijednost, što je čak i viši postotak u odnosu na prethodno odobrene liste dionica”.

No, dionice se dodjeljuje po nominalnoj vrijednosti, što u CERP-u pojašnjavaju činjenicom da tržišna vrijednost dionica varira i ovisi o poslovanju društva, ponudi i potražnji na uređenom tržištu kapitala i drugim uvjetima.

“Kako bismo izbjegli bilo pozitivnu bilo negativnu diskriminaciju između ovlaštenika naknade, dionice se dodjeljuju po nominalnoj vrijednosti.

CERP u svom radu ne može predvidjeti fluktuacije tržišne vrijednosti dionica pojedinih društava, pa tako ni Belja d.d., a to što je tržišna vrijednost dionica Belja d.d. uzeta kao 0,00 kn je zapravo izraz transparentnosti i jednakog postupanja prema svim ovlaštenicima naknade u radu CERP-a, te je ono čemu je uzeta vrijednost od 0,00 kn poslužila prilikom formiranja liste dionica je ta da bi se spriječilo diskriminatorno postupanje prema svim ovlaštenicima naknade koji su po prethodnim listama dionica ostvarili svoje pravo na naknadu”, stoji u odgovoru CERP-a.

Kako, pak, na naknadu s bezvrijednom dionicom gledaju oni kojima će njome biti namirena šteta za oduzetu imovinu, na žalost nije poznato jer do njih nije jednostavno doći, budući da će podaci biti dostupni tek kada se provede prijenos dionica. Iz CERP-a se doznaje tek da je lista formirana za više ovlaštenika naknade koji će biti, po redoslijedu zaprimljenih pravomoćnih rješenja, sljedeći na redu za izvršavanje.

Brisan prostor

U posljednje vrijeme javnosti su bili najuočljiviji slučajevi obeštećenja bivših vlasnika dionicama Đure Đakovića, zbog privatizacije i restrukturiranja te tvrtke koje je u pripremi, no s tim procesom i one će ostati bez vrijednosti.

CERP-ova praksa je, dakle, da se kod kreiranja paketa kombinira vrijednije i manje vrijedne dionice, no s obzirom na strukturu raspoloživih dionica možda je sazrelo vrijeme za promjene zakona o naknadi za oduzetu imovinu i drugim oblicima naknade.

O toj potrebi u slučaju obeštećenja dionicama već se govorilo, no još nema inicijative. A prema informacijama koje smo dobili u CERP-u, nema čak niti dostupnih informacija koliko je ukupno zahtjeva predano za obeštećenje i koliko je u ovom trenutku još neriješenih zahtjeva.

Zakonom o naknadi, kažu, nije ni jednom tijelu propisana obveza vođenja evidencije podnijetih zahtjeva, niti je određeno ni tijelo koje bi na razini cijele države objedinjava podatke o podnijetim i riješenim zahtjevima za naknadu, zbog čega ni u CERP-u nemaju predodžbu koliko će još slučajeva morati pokriti dionicama iz svog portfelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close