Vlasnik Spaza Željko Pereković preuzeo Obonjan Rivijeru

Autor: Suzana Varošanec , 02. travanj 2021. u 13:01
Turistički projekt na otoku Obonjan prostire se na pola milijuna četvornih metara/B. ŠČITAR/VL/PIXSELL

Nakon što je tvrtku izveo iz zone stečaja, preuzima njezine dugove i obveze, a turistički projekt će unaprjeđivati po svojoj viziji.

Jedan stečaj manje, za što postoje višemilijunski razlozi, no uz najave velikih ulaganja i novog zapošljavanja u šibenskom turizmu jedna je pozitivna priča više, koja se uspješno razvija zahvaljujući provjerenoj formuli – to je vlasničko restrukturiranje izvan okvira insolvencijskog prava. Tako je u zadnji čas nastala prava prekretnica na kojoj se trenutno nalazi turistička tvrtka Obonjan Rivijera.

U njezinom predmetu u prethodnom postupku na Trgovačkom sudu u Zadru (čeka se pravomoćnost sudskog rješenja te se postupak privodi kraju), pojavilo se spasonosno rješenje za navedenu tvrtku, tadašnjeg dužnika u višemilijunskoj blokadi: dugovanja su, naime, isplaćena, i time je otklonjena opasnost od otvaranja stečaja.

Navedeno se potvrđuje zadnjom sudskom odlukom – zbog deblokade računa postupak za Obonjan Rivijeru se obustavlja, a ono što slijedi je vlasničko preuzimanje. Kao bijeli ‘vitez’ za Obonjan Rivijeru već poteze vuče zagrebački poduzetnik Željko Pereković, pa će obonjanski projekti i kao novi vlasnik dalje razvijati ovaj inače poznati hrvatski poduzetnik i, kako se pokazuje, hrabri investitor kojega ni korona ne smeta.

2,6

milijuna kuna iznosili su gubici u poslovanju Obonjan Rivijere u 2019. godini

Odgovarajućom financijskom tranšom, a svakako se radi o iznosu većem od 12 milijuna kuna, nakon što je tvrtku izveo iz zone stečaja, preuzima njezine dugove i obveze, dok će turistički projekt po kojem je otok Obonjan specifičan, unaprjeđivati po svojoj viziji dodatnim sadržajima u partnerstvu sa sinovima Domagojem i Mislavom.

Preuzimamo projekt i tvrtku Obonjan Rivijera u svoje vlasništvo, potvrđuje za Poslovni dnevnik Pereković, inače već gotovo tri desetljeća uspješni član poslovnog svijeta kroz tvrtku Spaz u djelatnosti samoposlužnih aparata.

“Kad sam ušao u biznis prije 29 godina s prvim aparatom postavljenim u Hrvatskoj, vjerovao sam u to što radim. Još uvijek dobro funkcioniramo i zapošljavamo više od 100 ljudi. Spaz je moje dijete, ponosan sam i na tvrtku, kao i na poslovnu zgradu u Radničkoj ulici.

Isto tako čvrsto vjerujem u novu investiciju kroz naše uključivanje u spašavanje projekta kojem je prijetila propast. To nam predstavlja novi, veliki izazov, no uvjereni smo da možemo napraviti nešto što će biti jedinstveno na Jadranu na prostoru od pola milijuna m2. Uspjet ćemo”, poručuje Pereković.

Kako je skroz lišen bojazni zbog mogućih loših učinaka korona krize u sektoru u kojem će odlučujuća stavka općenito za sve biti kako osigurati pandemijsku otpornost i ostati na nogama, njegova ‘kocka’ je bačena, pa nakon što je novac za deblokadu isplaćen u tijeku je provedba cjelokupnog vlasničinog restrukturiranja Obonjan Rivijere.

Pereković kaže kako će kroz neko vrijeme biti zaposleno od 200 do 250 ljudi/DuŠko Jaramaz/PIXSELL

Njezin stopostotni vlasnik i osnivač je tvrtka Projekti Šibenik, u kojoj sva tri partnera, prema Perekoviću, iz vlasničke strukture izlaze – to su većinski britanski organizator koncerata Sound Concerts te manjinski hrvatski Gratiosus i slovenska turistička agencija CMT.

U svrhu preuzimanja aktivirana je riječka tvrtka P&P Novi projekt, čiji je suosnivač uz Perekovića i riječki odvjetnik Saša Poldan. Kako on pojašnjava, njegova je funkcija ovdje zastupljena kao odvjetnika, zbog čega više pojedinosti oko preuzimanja ne može iznositi.

Poldanov udjel u riječkoj tvrtki, pritom potvrđuje, prelazi u vlasništvo Perekovićovih sinova, tako da će Obonjan Rivijeru biti preuzet kroz obiteljsku tvrtku Perekovićevih.

Od samog početka u ovoj investiciji fokus je upravo čini se na juniorima koji imaju poduzetničko iskustvo u turističkoj branši, uključujući Olive green kamping u Tisnom, novi ekološki kamp s pet zvjezdica za 700 ljudi.

“Imamo viziju za sigurnu budućnost obonjanskog projekta i znamo kako se to može uspješno raditi”, kaže Pereković.

Svoje aktivnosti upravo zahuktavaju te su u šibenskom akvatoriju u obilasku terena, gdje ugovaraju sastanke od kojih se u danima iza Uskrsa, zbog zajedničkog interesa, kao prvi ističe onaj s vodstvom Grada Šibenika, davatelja koncesije u trajanju od 50 godina prema ugovoru koji je sklopljen 2008. s prvim koncesionarom Orco grupom kao bivšim većinskim vlasnikom Sunčanog Hvara.

I dok je Pereković sam te prvi diljem Hrvatske krenuo s projektom vezano za samoposlužne aparate, pa je još danas u top pet poduzetnika u ovoj djelatnosti, u novom pothvatu već u osmišljavanju vizije istaknutu ulogu imaju njegovi sinovi.

Pereković

Imamo viziju za budućnost obonjanskog projekta i znamo kako se to može uspješno raditi.

Nakon izlaska iz kampinga u Novalji zapravo izgleda da su se prvi čak oni zainteresirali za projekt Obonjan Rivijere, s novim idejama koje će ponovo transformirati prodaju. Iz početne party destinacije ovog projekta, prodajna politika prošla je kroz transformaciju u ‘well beeing’ destinaciju.

Tako je uz klasičnu turističku uslugu u ponudi lepeza dodatnih opcija, sve zaokruženo s Wellnes centrom te raznoraznim hepeninzima poput joge i meditacije. Prate ga dobre ocjene glede perspektive, kao i da će svojom investicijom novi vlasnici projekt osoviti na noge.

Kako se doznaje, do rujna kane zgotoviti svoj strateški plan, no u vezi toga Pereković tek okvirno otkriva da planiraju s povećanjem kapaciteta i novim sadržajima kreirati tijekom sezone novu obiteljsku destinaciju s naglašenim ekološkim programom, dok će izvan sezone aktivnosti pomicati prema drugim sadržajima, uključujući i evente.

Potrebna su velika ulaganja, tvrdi, no kroz neko vrijeme po njemu će na Obonjanu biti zaposleno od 200 do 250 ljudi. K tome, cilj im je kaže pokrenuti nove lance suradnje s domaćim dobavljačima, poglavito s brojnim OPG-ovima.

U prvoj fazi, već za ovu sezonu, planirane intervencije će biti manjeg opsega, s ciljem kako bi sve maksimalno ‘ušminkali’, budući da su u najavi već prvi gosti iz Engleske, Njemačke i Izraela.

Smještajne kapacitete na ovom otoku trenutno čine razni objekti – 196 otmjenih kamping šatora, 40 casa mobile i hotel koji u svom sastavu ima 33 sobe, što govori u prilog velikih mogućnosti za proširenje koje novi vlasnici najavljuju zbog servisiranja postojećih obveza.

Obonjan Rivijera u 2019. je poslovala s gubitkom od 2,6 milijuna kuna koji je odlukom skupštine društva raspoređen na poziciju prenesenog gubitka, no prihodi su iznosili oko 24,5 milijuna kuna, što čini oko 10 posto rasta u odnosu na raniju godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close