Vlasnik lanca kladionica Super Sport osniva investicijski fond

Autor: Saša Paparella , 24. siječanj 2017. u 08:06
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Hanfa je odobrila rad društvu za upravljanje investicijskim fondovima pod imenom Zondaks Investments.

Upravno vijeće Hanfe donijelo je rješenje kojim se zagrebačkoj tvrtki Zodaks Investments d.o.o. izdaje odobrenje za upravljanje otvorenim i alternativnim investicijskim fondovima.  

Uz to, već otprije registriranoj tvrtki Zodaks d.o.o., u vlasništvu Danka Ćorića, izdano je odobrenje za izravno stjecanje kvalificiranog udjela u Zodaks Investments u visini od 100 posto temeljnog kapitala. Zanimljivo je što je Ćorić vlasnik Super Sporta, najvećeg domaćeg lanca kladionica koji zapošljava oko tisuću ljudi, 2015. imao je 412 milijuna kuna prihoda te 173 milijuna kuna neto dobiti. Godinu dana ranije rezultati su bili još bolji – 482 milijuna kuna prihoda, dakle na razini Hrvatske lutrije, te čak 303 milijuna kuna dobiti, odnosno 19 puta više od HL-a.  

 

17 milijuna

kuna dobiti imalo je HOK-osiguranje

Glavni konkurent, Prva sportska kladionica (Hattrick-PSK), ima znatno lošije rezultate – 220 milijuna kuna prihoda te manje od milijun kuna dobiti, dok Germania sport i Favorit kladionica zadnjih godina posluju s gubitkom. Zbog tako dobrih rezultata, pojedini su mediji samozatajnog Danka Ćorića nazvali "vlasnikom najprofitabilnije tvrtke u državi". Taj je lanac kladionica prvi uveo mogućnost internetskog klađenja, kao i klađenja uživo putem TV prijamnika. Bilo je doduše i kikseva – početkom 2016. AZTN je utvrdila da su Super Sport, Favorit sportska kladionica, Germania Sport, Prva sportska kladionica i Stanleybet (Bolus d.o.o.) sklopili zabranjeni sporazum, te im izrekla upravno kaznene mjere u ukupnom iznosu od 9,7 milijuna kuna.

Utvrđeno je da su se na sjednici Udruge sportskih kladionica dogovorili o budućem načinu obračuna manipulativnog troška (MT). Pokušali smo od Ćorića dobiti izjavu povodom osnivanja društva za upravljanje investicijskim fondovima, no poduzetnik koji figurira i na nekim od neslužbenih rang-lista najbogatijih Hrvata i dalje nije voljan istupati u javnosti. Ćorić je i ranije preko Zodaksa ulazio u svijet financija. Tako je 2007. od Hrvatske odvjetničke komore (HOK) kupio osiguravateljno društvo HOK osiguranje, koje se od svog osnutka bavilo isključivo osiguranjem odgovornosti Komore. I tada je Hanfa objavila rješenje kojim Zodaksu odobrava njihov zahtjev i dopušta "stjecanje kvalificiranog udjela od 100 posto u društvu HOK-osiguranje".

 

303 milijuna

kuna bila je neto dobit Super Sporta 2015.

Zotaks je početkom 2007. doregistriran za "ostalo financijsko posredovanje", a s tim datumom uplatom u novcu povećan je i temeljni kapital društva sa 43.000 na 23,5 milijuna kuna – bila je to nova zakonska odredba, zbog koje je HOK tada i odlučio prodati svoju osiguravajuću kuću. HOK-osiguranje je 2015. imalo 189 milijuna kuna prihoda i 17 milijuna kuna dobiti, a zapošljava 291 osobu.  Uz Super Sport i HOK-osiguranje, Ćorić je vlasnik ili suvlasnik tvrtki Mobilnet, Puni broj, Minus5, Posejdon nautika, te član uprave Mobilgradnje. Preko Zodaksa, suvlasnik je tvrtke Jahting sport Agana, a koja upravlja lučicom Agana u Marini kraj Trogira. Ostali suvlasnici Agane su PZ Marina, te tvrtke Macro Yachts AG i Raid, u vlasništvu obitelji lani preminulog konzultanta Marijana Kostrenčića.

U vezi Agane, koja inače dobro posluje, vlasnici su imali problema zbog neriješenog pitanja pomorskog dobra. Poduzetni je Ćorić 2015. preko Trgovačkog suda u Zagrebu iz stečajne mase kupio atraktivnu nekretninu napuštenog odmarališta tvrtke Tvornica željezničkih strojeva Gredelj u zadarskom Diklu. Nekretnina je prodana Ćorićevoj tvrtki Mobilnet na 13. dražbi, a mediji su izvijestili da će Gredelj u stečaju uprihoditi 10,6 milijuna kuna. Zemljište se isprva nalazilo u prostornom planu u zoni turističke gradnje s namjenom za izgradnju apartmana, da bi se promjenom plana svrstalo u stambenu zonu s mogućnosti gradnje stambenih objekata do deset metara visine, manjeg hotela ili pak različitih poslovnih objekata. 

Komentari (9)
Pogledajte sve

Sve dobri poznavatelji tržišta i poslovanja, a nitko ne zna u kaj čovjek planira ulagati odnosno čime se baviti! :)))

potplacuje je mala rijec. cure rade po 12 h dnevno,ne smiju zatvoriti poslovnicu da bi otisle po gablec a kamoli da bi pauzu imale.godisnji odmor imaju na nacin da 24 dana ko majmuni rade bez slobodnog dana,i pauze naravno,da bi 24 dana bile slobodne.znaci godisnji odrade,svaki slobodan dan odrade.rad u prvoj smjeni iziskuje 1 h raniji dolazak zbog slaganja ponude,i taj sat nije nikad nikome bio placen.svaka nedjelja i svaki blagdan,praznik se radi.a da ne kazem da su svojevremeno djelatnice morale kupovati HT ove dionice na svoje ime pa zatim prodati Coricu….mogli bi do sutra nabrajati…a inspektorat mu nece nista.fuj

kladioničar poziva na ulaganje u dionice…svašta

zašto mi je obrisan komentar? potplaćuje svoje djelatnice. daje im ugovore na odrešeno. nakon 3 god otkaz pa sve ispočetka. samo što ga svi štite i nitko ne reagira

New Report

Close