Vlasnik crnogorskog Montcartona: Moj poslovni put je kao američki san

Autor: Ante Pavić , 09. travanj 2013. u 10:46
Jovan Jovetić; Photo: Dino Stanin/PIXSELL

“Uspjeti je velika stvar, ali postići to na Balkanu je dvostruki uspjeh”. Tim riječima je svoj poslovni vrhunac objasnio Jovan Jovetić.

"Uspjeti je velika stvar, ali postići to na Balkanu je dvostruki uspjeh". Tim riječima je svoj poslovni vrhunac na Brown forumu koji se održava u Zadru objasnio vlasnik crnogorskog Montcartona Jovan Jovetić.

Pojasnio je da je u regiji prilično teško uspjeti s obzirom na politički i gospodarski sustav, ali da se iz sadašnje perspektive njegov poslovni put čini kao američki san. Njegova obitelj, naime, počela je posao u garaži 1995. godine kada su mu roditelji izgubili posao pa su počeli proizvoditi kartonsku ambalažu za pakiranje pizza.

«Bio sam student tada i bilo je vrlo teško», kaže Jovetić čija tvrtka danas zapošljava preko 30 ljudi i proizvede oko 2.500 tona kartonske ambalaže godišnje. Europska komisija uvrstila je Montcarton među najbolje firme malog obiteljskog biznisa u Europi, a gotovo 85 posto proizvodnje izvoze na područje EU opskrbljujući duhansku, farmaceutsku i automobilsku industriju.

U Crnu Goru ulazili puni kamoni, a izlazili samo prazni

Sve je prije 15-ak godina izgledalo drugačije, a europski uspjeh u maloj zemlji mnogo dalje. Tako je Jovetić ispričao anegdotu o njegovom poslovnom putu i sklapanju posla u talijanskom Torinu gdje ga je tijekom poslovnog razgovora jedna od pregovaračica s talijanske strane upitala kako mu se isplati izvoziti kartonsku ambalažu iz Skandinavije u Italiju. «Kakva Skandinavija!?, pomislio sam i objasnio joj da je Crna Gora nasuprot Italije», prepričava Jovetić čija je današnja vizit karta dizajnirana tako da svim potencijalnim partnerima objasni gdje je Crna Gora.

Svoju izvoznu avanturu počeo je kada je primijetio da u Crnu Goru ulaze puni kamoni, a izlaze samo prazni. «Mi smo mala zemlja koja uvozi mnogo toga. Saznao sam da prijevoz do Crne Gore košta oko 2.000 eura pa sam ponudio istim ti prijevoznicima 400 eura da odvezu moju robu iz Crne Gore kada se vraćaju na polazišta. Isplatilo se i meni i njima», kazao je Jovetić.    

Komentirajte prvi

New Report

Close