Vlasnik City EX-a tuži državu i bježi iz Hrvatske

Autor: Marija Brnić , 23. veljača 2015. u 10:58
Vlasnik City EX-a žali se zbog dampinga

Vlasnik City EX-a žali se zbog dampinga, nedovoljne zaštite položaja alternativnih operatera od nadležnog regulatora…

Još jedna arbitražna tužba pokrenuta je protiv Hrvatske na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu – od nizozemske tvrtka B3 Croatian Courier Coöperatief, koja je od 2011. godine vlasnik City Ex-a.

Detalji tužbe nisu objavljeni, no nije tajna da se vlasnik City Ex-a već godinama žalio zbog nezadovoljstva provedbom liberalizacije poštanskog tržišta u Hrvatskoj svim nadležnim institucijama u Hrvatskoj i u Bruxellesu, a neslužbene procjene govore kako u Washingtonu traži nadoknadu štete za svoje ulaganje na hrvatskom poštanskom tržištu koje prelazi 15 milijuna eura. Iz dosadašnjih poteza nije teško zaključiti kako se vlasnik City Ex-a žalio zbog dampinga kojeg provodi državna poštanska tvrtka prema klijentima alternativnih operatera, nedovoljne zaštite položaja alternativnih operatera od nadležnog regulatora Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM-a), te obveze izdvajanja 5 posto prihoda za zamjenske usluge koje se uplaćuje u kompenzacijski fond iz kojeg se Hrvatskim poštama pokriva neisplativnost poslova univerzalne usluge, a koja po tvrdnjama konkurenata, računovodstveno nije dokazana. Predsjednik uprave City Ex-a Ivan Matošić kaže kako je ionako malo poštansko tržište u Hrvatskoj na izdisaju.

 

3,5milijuna

kuna iznosili su prema preliminarnim podacima lanjski gubici City EX-a

U iščekivanju jače liberalizacije koja je trebala formalno startati s 1. siječnjem 2013. vlasnik je City Ex-u pružao financijsku potporu, no, u međuvremenu je prekinuo s tim mjerama. To se osjeti i u godišnjim rezultatima poslovanja. Do 2013. tvrtka je poslovala s dobiti, a u 2013., kada je trebala zaživjeti liberalizacija poštanskog tržišta, prvi puta bilježi gubitak od preko 25 milijuna kuna, dok je u prošloj godini prema preliminarnim podacima City Ex ostvario gubitak od 3,5 milijuna kuna. Pri tom su osjetno smanjeni troškovi poslovanja. U promatranom razdoblju reduciran je i broj zaposlenih s 1760, koliko ih je tvrtka imala prije dvije godine, na trenutnih 1160.

Vlasnik je odlučio da više neće davati subvencije i da prodaje kompaniju. Već šest mjeseci traži kupca za City Ex, a mi se sada samostalno snalazimo", ističe Matošić, te nastavlja: "Dobro je da je tvrtka zdrava i potentna u operativnom smislu, te može odraditi ozbiljan posao". Slaže se s poznavateljima tržišta i trendova da na području Hrvatske uz Hrvatsku poštu nema prostora za više igrača. City Ex je u trenutku početka liberalizacije tržišta držao na solidnih 20 posto, a ostali alternativci imali su 5 posto. Sada, uz pad koji se ukupno bilježi u poštanskom biznisu, svi alternativci imaju 17 posto učešća, a City Ex ima 12 posto. Odnosi bi, tvrde u City Ex-u, bili bitno drugačiji da se na tržištu provela liberalizacija kako je predviđeno propisima. Umjesto toga, danas se prema Europskoj komisiji, ali i ovim sporom u Washingtonu, otvara i pitanje sigurnosti poslovanja i ulaganja u Hrvatskoj.

 

15milijuna

eura dosad je tvrtka B3 uložila u svoju akviziciju na hrvatskom poštanskom tržištu

Znajući tempo rješavanja sporova koji se vode na ICSID-u, realno je da će ishod ovog najnovijeg dočekati nakon što City Ex promijeni svog vlasnika. No, u situaciji kada se s državne razine ne potiče jačanje konkurentske utakmice, a i samo tržište poštanskih usluga prolazi velike promjene, nizozemski ulagač ne želi bacati novac i nastoji zaštititi svoje dosadašnje ulaganje. Nije i jedini koji zaštitu traži na ovoj međunarodnoj razini. Iz arbitražnih krugova govori se o valu investicijskih arbitraža koje se pripremaju iz Hrvatske, zbog barijera koje koče njihovu realizaciju. Nizozemska B3 Croatian Courier Coöperatief četvrta je kompanija koja se obratila ICSID-u zbog problema s hrvatskom državom.

U postupku su arbitraže koje su pokrenuli Georg Gavrilović i tvrtka Gavrilović koncem 2012. oko vlasništva nad nekretninama u Petrinji, te mađarski Mol u travnju prošle godine zbog kršenja ugovora o plinskom poslovanju, dok se iz baze podataka ICSID-a saznaje da protiv Hrvatske postupak vode i troje belgijskih državljana – Chantal, Christopher i Lieven van Riet za ulaganje u sektoru turizma. Kako Poslovni dnevnik saznaje, radi se o investitorima koji su u Hrvatskoj osnovali tvrtku Rajski otoci i na području Šibenika od 2005. do 2007. godine kupovali zemljište s namjerom izgradnje turističkih sadržaja. Iz dostupnih informacija, riječ je o zemljištu koje je u zaštićenom obalnom pojasu mora, a za koje je kupac od ranijih vlasnika dobio potvrde o namjeni zemljišta izdane od nadležnog državnog ureda za prostorno uređenje u Šibensko-kninskoj županiji. Investor sada dokazuje kako je bio doveden u zabludu pogrešnim postupanjem državnih tijela. 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Država neće moći još dugo štititi monopol Pošte ali nijednapošiljka koju sam poslao preko CityExpres nije isporučena bez zakašnjenja ili problema. Dobio sam dojam da je ta tvrtka vrlo zbrkana i neorganizirana

Takve kompanije samo nek što prije odu iz države. Trebali bi tužiti njih jer izrabljuju radnike, a pošiljke isporučuju i do mjesec dana nakon što su poslane.

Dobro smo i živi uz ovaj pogubni mentalitet. Država kontrolira komplatno društvo (posebno sudstvo, bez kojeg nema pravne sigurnosti i napretka ) i sve novčane tokove, a prevaren narod, kojeg su Oni takvim napravili, zaziva još jaču represiju i povratak samoupravljanju

Budu se nasanjkali i oni i Gavrilović. Ne ide posao nijednim ni drugima pa su odlučili tužbom zagrabiti u državnu kasu. A Gavrilovic je kupio tvornicu za smiješnu cifru no pohlepa je bolest pa ni to nije bilo dosta…danas je Gavrilović na izdisaju bez segmenta svježeg mesa,bez domaće sirovine, bez klaonice..sa samo četiristo radnika od nekadasnjih 5000 zaposlenih…

New Report

Close