Vlasnici fitness centara Vladi: Platite radnike, otpišite doprinose

Autor: Ana Blašković , 30. kolovoz 2020. u 10:15
Ministrovo 'upiranje prstom' na fitness centre zbog širenja zaraze razljutilo je mnoge/JURICA GALOIĆ/PATRIK MACEK/PIXSELL

Ima i onih koji misle da je bolje biti zatvoren nego stigmatiziran i stoga bez klijenata, jer tako barem mogu tražiti pomoć države.

Zbog rapidnog rasta broja oboljelih od koronavirusa na jugu Hrvatske, na što je Hrvatska pristala radi spašavanja turističke sezone, među onima koji će prvi platiti cijenu su fitness centri i teretane.

Na prijedlog Stožera Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ), postrožene su lokalne mjere i uvedena šira obveza nošenja maski, no ključ u bravu morali su staviti jedino fitness centri.

Ulje na vatru dodao je ministar zdravstva Vili Beroš opaskom da su to nova žarišta. Odluka je konsternirala vlasnike teretana kao i Udrugu Glas poduzetnika koja je od ministra zatražila transparentne dokaze za tu drakonsku mjeru optužujući stožere za nemar i prebacivanje odgovornosti.

“Ministar i Stožer civilne zaštite ne smiju kažnjavati poduzetnike koji neprestano ulažu u svoje objekte kako bi bili što sigurniji te se pridržavaju svih epidemioloških mjera. Radi se o paušalnim odlukama koje nanose još više štete”, ističu iz UGP-a, jedine udruge poduzetnika koja se oglasila po tom pitanju.

“Ističemo kako su fitness centri, teretane, sportske plesne dvorane i klubovi bili zatvoreni u vrijeme kada ostvaruju najviše prihoda za pokriće hladnog pogona tijekom ljeta. Njihovo ponovno zatvaranje opteretit će, poljuljano, gospodarstvo te ostaviti obitelji bez prihoda”, napominju.

‘To je politička odluka’

“Zasigurno znamo da je u centru Joker u Splitu bilo slučajeva da se netko zarazio, no treba definirati smjer u kojem dalje donositi mjere, a ne zbog jednog slučaja da se netko nije držao mjera kažnjavati cijela industrija. Kako možete biti sigurni da ta osoba nije koronu dobila u pošti ili autobusu? Bilo je slučajeva da se u poreznoj upravi netko zarazio, pa što ćemo sada, zatvoriti cijelu poreznu upravu?”, pita Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika.

2000

kuna neto iznosa po djelatniku zahtijevaju vlasnici zatvorenih fitness centara kao potporu za očuvanje radnih mjesta

“Odluka o zatvaranju je politička jer Stožer SDŽ-a nije radio svoj posao kako treba pa sad odgovornost za propuste prebacuju na druge. To je bestidno”, zaključuje.

A u toj odluci mnogi vide uvod u scenarij za ostatak zemlje i ugrozi 1,2 milijarde kuna prihoda koje godišnje ostvari industrija fitnessa. Orlando Lopac, vlasnik lanca OrlandoFit Croatia, na Facebooku je poručio da je ministar izjavom direktno utjecao na dugoročne prihode cijele industrije fitnessa i sportske rekreacije “i osobno ili u ime Ministarstva preuzeo odgovornost za posljedice, a sve bez zakonske i ustavne osnove” pozvavši na građanski neposluh.

“Budite prije svega odgovorni samo svom zdravom razumu. Razlikujte preporuku od obvezujuće odluke prema kojoj imate pravo podnošenja tužbe i obeštećenja!”, napisao je u objavi.

Nešto drugačiju perspektivu daje vlasnik lanca teretana FitnessOF Vanja Rađenović. “Trenutno nismo zatvoreni kao u lockdownu, ali smo stigmatizirani. Ljudi se boje i neće doći, a cijelo vrijeme nam idu troškovi. Da nas zatvore, barem bismo mogli tražiti pomoć države”, kaže ilustrirajući da je promet u ovoj godini pao na 30% prošlogodišnjeg, odnosno 50% onog što se u ‘normalnim’ godinama ostvari ljeti.

Na sličnom tragu je i zahtjev Odbora za sport UGP-a koji je uime svih fitness centara i teretana SDŽ-a od Ministarstva financija zatražio podmirenje plaća djelatnika i njihov otpis doprinosa za razdoblje od 14 dana.

“Želite li nas zatvoriti ili ograničiti naše poslovanje gospodo u Vladi, e onda to morate i platiti, ne samo mjerama za očuvanje radnih mjesta, već i dodatnim – za očuvanje tvrtki koje zatvarate ili ograničavate poslovanje u ime više sile. Bez tvrtki, nema ni zaposlenika.“ rekao je čelnik UGP-a Hrvoje Bujas.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Fitness centri se trebaju preregistrirati u vjerske organizacije i nastaviti sa djelatnosti pa problema neće biti

New Report

Close