Vlahović za obranu angažirao JP Morgan

Autor: Jadranka Dozan , 21. listopad 2015. u 11:57
Uprava Adrisa predvođena Vlahovićem posve sigurno nije podcijenila već prve naznake postojanja apetita za preuzimanjem/ Davor Puklavec/PIXSELL

U financijskim krugovima tvrdi se da su uz pomoć investicijskih bankara JPM-a u Adrisu već uspješno odbili ofenzivu.

Tek što je stavljena točka na više od pola milijarde eura vrijednu transakciju prodaje duhanskog biznisa, Adris se našao u ulozi mete tzv. neprijateljskog preuzimanja. "Nismo u mogućnosti komentirati medijske napise. Možemo potvrditi jedino to da su se predstavnici fonda J&T u sklopu već dogovorenog posjeta Rovinju obratili Anti Vlahoviću, kao značajnijem dioničaru, i predložili sastanak. Vlahović je kao predsjednik Uprave odbio prijedlog uz obrazloženje da predstavnici fonda, ukoliko postoje korisne informacije za naš poslovni sustav, mogu dogovoriti sastanak s izvršnim direktorima Adris grupe", odgovor je kojim su iz Adrisa popratili jučerašnje napise o navodnom pokušaju neprijateljskog preuzimanja kompanije.

Prema novinskoj priči koja se poziva na izvore bliske značajnijim dioničarima rovinjske kompanije, češko-slovački investicijski fond J&T je u sprezi s Pliniom Cuccurinom – jednim od većih dioničara Adrisa i nekad Vlahovićevim kolegom u Upravi, a danas glavnim mu oponentom – iskazao zainteresiranost za stjecanje kontrolnog paketa dionica, odnosno preuzimanje upravljačkih prava. Taj je fond, pak, s Cuccurinom navodno već sklopio i opcijski ugovor. Ako je suditi prema odgovoru iz Adrisa, sve će do daljnjega i ostati samo na pokušaju, a to sve, prema PR agenciji IM&C u ime češkog fonda, dosad je značilo "preliminarni kontakti". Međutim, Uprava Adrisa predvođena Vlahovićem posve sigurno nije podcijenila već prve naznake postojanja takvih apetita. Pa se tako u financijskim krugovima čuje da su se promtno, prije nekoliko mjeseci, okrenuli aktivnostima s ciljem obrane od neželjenog scenarija, oslanjajući se pritom i na konzultantsku pomoć financijskih eksperata JP Morgana.

 

550milijuna

eura utržio je Adris prodajom duhanskog biznisa

Na upit Adrisu jesu li angažirali tu investicijsku banku u misiji obrane, iz kompanije se ničim nisu referirali na to jesu li što već poduzimali u tom smjeru; odgovorili su nam tek da "s JP Morganom Adris surađuje dugo i na različitim projektima". Tako u zoni spekulacija ostaju i tvrdnje da su Vlahović i njegovi saveznici zapravo već uspješno prevenirali moguću ofenzivu investitora i oponenata okupljenih oko Cuccurina. Koliko je visok taj 'nasip' i koliko snažan val bi ga mogao poljuljati, ostaje vidjeti. No, činjenica je da su interesne pukotine između danas suprotstavljenih strana dosta velike. Da situacija za postojeću vladajuću strukturu zahtijeva veliku predostrožnost bilo je vidljivo i na skupštini dioničara na kojoj nije prošao Vlahovićev plan poništenja trezorskih dionica.

Činjenica da se kontra te odluke zbrojilo 26,5 posto prisutnih glasova govori o respektabilnoj snazi "opozicije" sadašnjem vodstvu kompanije. Dio poznavatelja odnosa snaga u rovinjskoj kompaniji reći će kako u cijeloj toj priči treba imati na umu i to da dio malih dioničara vlasnika redovnih dionica (koje nose upravljačka prava) prema Adrisu bez duhanskog biznisa nemaju isti odnos i čvrste spone kao prema Adrisu s TDR-om na kojemu je izgrađen sustav današnjeg Adrisa. Kako god bilo, novac koji se u kompaniju slio zaključenjem prodaje duhanskog biznisa dodatno je osnažio "keš" pozicije Adrisa. Time je samo dodatno i opipljivije naglašen "diskont" ugrađen u cijenu njegovih dionica.

Prema grubim procjenama, naime, po dionici Adrisa kompanija danas ima blizu 500 kuna keša. To su proporcije koje trenutno idu u prilog aktualnoj upravi, tj. Vlahoviću, jer sugeriraju da bi vlasnici dionica danas s pravom mogli imati cjenovne apetite daleko iznad trenutne tržišne cijene (515 kuna za redovne dionice, odnosno 358 za povlaštene). To se vidjelo i na veoma skromnom jučerašnjem prometu dionicama, naročito onim redovnima (ADRS-R-A).

No, kao što je u slučaju Adrisa sve što ima i natruhe strateškoga u pravilu jako kompleksno i začkoljasto, teško je jednoznačno ustvrditi i koje su krajnje ambicije i/li privremeni ciljevi Cuccurina i J&T-a kao savezničkih mu investitora te dijela opozicijski nastrojenih malih dioničara (vlasnika redovnih dionica) koji se kriju iza jednog od dvaju skrbničkih računa na listi top deset dioničara ADRS-R-A. Zasad se ipak čini da je Vlahović osujetio planove suparničkog tabora. O svemu se pak oglasio i premijer Milanović, koji je naglasio kako Vlada nema ingerencija nad tom kompanijom, ali kako je to "prevažna i preuspješna tvrtka" glede neprijateljskog preuzimanja dodao je kako za to postoje regulatorni mehanizmi i pravna država te kako je "siguran da ćemo spriječiti svaku nezakonitost". 

Komentari (57)
Pogledajte sve

G/drug Ante Vlahović (kako tko želi) ,vam je u rangu druga Radmana (Htv) i druga Pejnovića (Duudi) , koji u Hrvatskoj imaju status “crvenih božanstava” tj. malo se pojavljuju u javnosti a i kad se pojave željno se iščekuje njihova pokoja “mudra riječ” , i nedaj Bože da ih neko nešto pita ili da se propitkuje to što su “mudro zborili” . U ovu skupinu bi mogli dodati i druga Leku , jedino što se on zbog prirode posla češće pojavljuje u javnosti. I onda se čudimo kako veći dio Hrvatske javnosti ne razumije ništa pa mu možeš i podvaliti svašta .

Mizerna dividenda se podrazumijeva zato je nisam niti spomenuo. S jačim otkupom vlastitih dionica svakako je trebalo krenuti ranije jer sada je prekasno za to.

To je više stvar marketa nego poslovanja Adrisa,što se mene tiče to uopće nije loše,zato je i bilo prilike tržiti ADRS po 210 kn.
Ono što zamjeram upravi po ovom pitanju je mizerna dividenda koju su isplaćivali sve do ove godine i nedostatak većeg otkupa vlastitih dionica.Ako već ne znaš što bi sa cashom ovo su bile dobre opcije,tako barem rade vani velike i uspješne kompanije.

Kolega bigfoot ja želim iskazati svoje nezadovoljstvo zbog toga jer se sva ta ulaganja ADRISa od 2004. do danas nisu odrazila na cijenu dionice. Ipak je to razdoblje od 11 godina.

New Report

Close