Vlahović: Marikultura ima budućnost, privlačimo i stranu poslovnu javnost

Autor: Božica Babić , 22. rujan 2015. u 22:01
Predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović s umirovljenim generalom Antom Gotovinom, koji se bavi uzgojem tune

U portfelju Cromarisa 4 su mrijestilišta koja su 2009. proizvela milijun kg mlađi. Novom investicijom proizvodnja se diže na 6 milijuna kilograma.

Ovom smo investicijom otvorili nadu mladim generacijama te ispunili svoju profesionalnu i ljudsku obvezu odvažno svjedočeći poduzetničku inicijativu, ali i odgovornost prema društvenoj zajednici, istaknuo je predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović u utorak u Ninu prigodom otvaranja novog Cromarisova mrijestilišta vrijednog 130 milijuna kuna.

"I ovo, tehnološki superiorno i jedno od najvećih europskih mrijestilišta potvrda je Adrisove poslovne filozofije izvrsnosti", rekao je prvi čovjek rovinjske Adris grupe. Ulažemo u svoju zemlju, podsjetio je, godišnje u prosjeku oko 500 milijuna kuna spajajući vlastite potencijale i suvremena poslovna iskustva radi otvaranja novih radnih mjesta. Marikultura u Hrvatskoj ima budućnost, ustvrdio je Vlahović, te spomenuo kako i sa ovim projektom privlače pozornost ne samo domaće nego i međunarodne poslovne i potrošačke javnosti. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina svoje zadovoljstvo novom Adrisovom investicijom kratko je sažeo u rečenici: "Ovo je spomenik vrhunskoj poduzetničkoj viziji i hrabrosti".  

U Hrvatskoj imamo vrlo malo proizvodnji koje ostvaruju samodostatnost domaćeg tržišta i povrh toga izvoze, a upravo je Cromaris jedna od takvih tvrtki, smatra ministar. Izrazio je nadu da će Adris i za svoja buduća ulaganja izabrati neki biznis unutar poljoprivrednog sektora. "Mrijestilište je najveća investicija u dugoj povijesti Nina, no mi imamo još resursa na kojima je moguće razvijati ovaj kraj i otvarati nova radna mjesta. Među njima velik potencijal ima zdravstveni turizam", rekao je gradonačelnik Nina Emil Ćurko i pozvao je vodstvo Adrisa neka se ponovno vrati starom kraljevskom gradu u ulozi investitora.

Adris grupa je Cromaris preuzela 2009. i otad je u tvrtku ukupno investirano više od 560 milijuna kuna. Proizvodnja je u proteklom razdoblju bilježila godišnje prosječan rast od 40 posto, a čak 70 posto uzgojene ribe završavalo je u izvozu, najviše na talijanskom tržištu. U portfelju tvrtke četiri su mrijestilišta koja su 2009. ukupno proizvela milijun kilograma mlađi orada i brancina. S novom investicijom proizvodnja se diže na šest milijuna, a u 2018. će iznositi 10 milijuna kilograma te dosegnuti količinu koja Cromarisu jamči dugoročan i održiv razvoj. Cjelo mrijestilište je visokoautomatizirano, prostire se na više od devet tisuća četvornih metara i zapošljava tridesetak radnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close