Vlada želi građanima omogućiti priuštivo stanovanje, prvo strategija pa akcijski plan

Autor: Josipa Ban , 06. travanj 2023. u 11:53
Marko Lukunić/PIXSELL

S galopirajućim rastom cijena nekretnina rješavanje stambenog pitanja mnogima je, posebno mladima, postalo nemoguća misija. Rješavanjem ovog problema stoga se odlučila pozabaviti i hrvatska Vlada. Njihovo rješenje doduše morat ćemo pričekati jer tek su krenuli s procedurom kreiranja javne politike čiji bi cilj trebao biti pristupačno stanovanje.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da se krene u izradu Nacionalnog plana stambene politike Hrvatske do 2030, a onda i u izradu Akcijskog plana za njegovu provedbu.

Glavni je cilj izrade ovog dokumenta, za koji će biti zaduženo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, građanima omogućiti pristupačno stanovanje, stoji u odluci. Ono, između ostalog, mora zadovoljiti i utvrđene standarde kvalitete.

Pisanjem još jednog plana Vlada se nada riješiti i druge goruće problema u Hrvatskoj, a to su smanjene iseljavanja, stambeno zbrinjavanje mladih, povećanje radne mobilnosti, olakšavanje života starijim osobama pa i povećati konkurentnost domaćeg gospodarstva.

Na izradi Nacionalnog plana stambene politike radit će interdisciplinarni tim stručnjaka iz raznih područja – arhitekture, urbanizma, graditeljstva, sociologije, demografije i ekonomije.

“U međuresornu će radnu skupinu biti uključeni i pripadnici stručne i akademske zajednice kako bi se navedena problematika sagledala i analizirala iz svih potrebnih aspekata, kako bi se na temelju dobivenih rezultata izradio konačni dokument. Kroz rad Radne skupine predviđena je detaljna analiza stambenog fonda, odrednica ponude i potražnje za stambenim fondom te projekcija razlike između ponude i potražnje za stambenim jedinicama kako bi se na osnovi tih nalaza mogle formulirati smjernice za Nacionalni plan”, piše u odluci Vlade.

Struka već godinama upozorava na nepostojanje stambene politike u Hrvatskoj. Upozoravaju i da je zbog takve situacije kupnja nekretnine velikoj većini građana onemogućena. Kako već neko vrijeme ističe profesor Josip Tica, sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, između pola i dvije trećine zaposlenih građana u Hrvatskoj nije kreditno sposobno zbog čega ne mogu riješiti stambeno pitanje.

Taj problem postaje sve izraženiji s ogromnim rastom cijena nekretnina kojem svjedočimo u posljednje vrijeme. Prosječna cijena četvornog metra tako je prošle godine u Hrvatskoj bila čak 20% viša nego 2021., a građani bi za isti trebali izdvojiti 2189 eura, pokazuju posljednji podaci DZS-a. S prosječnom mjesečnom medijalnom plaćom od samo 877 eura neto rješavanje stambenom pitanja mnogima je nemoguća misija.

Vlada Andreja Plenkovića napokon se odlučila uhvatiti u koštac s ovim problemom. No, nažalost, izrada planova i strategija u Hrvatskoj rijetko, ako ikada, donosi konkretne rezultate.

Komentirajte prvi

New Report

Close