Vlada zaboravila na prodaju Političke škole

Autor: Marija Brnić , 27. kolovoz 2008. u 06:30

Investitore, Ingru i Oku nitko još ne poziva na predaju obvezujuće ponude

Pola godine otkada su u Hrvatskom fondu za privatizaciju otvorene ponude za prvi, neobvezujući krug privatizacije nekadašnje Političke škole u Kumrovcu, Vlada je na taj proces, čini se, potpuno zaboravila. Ni investitori koji su dostavili valjane ponude, zagrebačke tvrtke Ingra i Oka, još naime nisu dobili nikakvu obavijest niti poziv za predaju obvezujućih ponuda u vezi s kumrovečkom školom.

Ubrzani tempo
“Nitko nas čak nije ni kontaktirao”, kazao nam je predsjednik Uprave Ingre Igor Oppenheim. Njegovu zbunjenost tom situacijom dijeli i Zora Beluhan-Posinovec, vlasnica tvrtke Oka. Također od otvaranja ponuda nema saznanja o novom krugu, u kojemu bi se trebali natjecati obvezujućim ponudama, dobiju li naravno poziv od Vlade da sudjeluju u nastavku tog procesa. Ni u samom HFP-u nisu znali reći u kojoj je fazi i što je zapelo s privatizacijom kumrovečke Političke škole. Kao i investitori, i Fond za privatizaciju čeka daljnje “inpute” od Vlade za taj proces. No, kako Poslovni dnevnik saznaje, ta je tema svojevremeno, prije nekoliko mjeseci, bila uvrštena na dnevni red sjednice Upravnog odbora HFP-a, ali je netom uoči sjednice i skinuta jer je zaključeno da u HFP-u samo provode natječaj za Vladu, koja je vlasnik nekretnina i koja je i inicirala proces prodaje te donijela odluku. Tom logikom Vlada jedina može odlučivati o daljnjim potezima i odabiru investitora kojem će dati priliku da obnovi u vrijeme komunizma kultnu lokaciju za obrazovanje političkih kadrova. Međutim, nakon toga u Vladi slučaj privatizacije kumrovečke škole nije otvaran, pa se investitori koji su dostavili ponude već počinju pitati znači li to da je država ponovno odustala od komercijalizacije kumrovečkih nekretnina. Spomenuti je natječaj za prikupljanje neobvezujućih ponuda, inače, pokrenut u vrlo neobičnim okolnostima – netom nakon parlamentarnih izbora, u vremenu u kojem do imenovanja nove vlade stara vlada obnaša samo najnužnije, tehničke poslove, a u što svakako ne spada pokretanje privatizacijskog procesa. Natječaj je promptno objavljen na Badnjak prošle godine, okončan u veljači, a potom se taj ubrzani tempo u ovom privatizacijskom procesu posve izgubio i pretvorio u suprotnost.

Politički turizam
I Oppenheim i Zora Beluhan-Posinovec poručuju kako nisu odustali od svojih planova i želje za investiranjem u Kumrovcu. Ingra je inače u prvom krugu svoju ponudu za kumrovečke nekretnine koncipirala na razvijanju tržišta nostalgije. No, osim nostalgije koju spomen Kumrovca budi kod pripadnika i simpatizera nekadašnje političke elite, Ingra u taj koncept uklapa i druge važne osobe za Hrvatsku koje se veže uz taj kraj, od nadbiskupa Alojza Stepinca do prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana čija je rodna kuća također u blizini kumrovečkog centra. Zagrebačka tvrtka Oka, koja se pak bavi prevoditeljskim i poslovnim uslugama, od organiziranja seminara i kongresa, team buildinga i savjetovanja do brige za nekretnine u odsutnosti vlasnika, u Političkoj bi školi otvorila umirovljenički dom, a znanstveno-studijski centar preuredili bi u hotel više kategorije, sa četiri zvjezdice, specijaliziran za kongresni turizam. Do zaključenja ovog broja iz Vlade nismo uspjeli dobiti informaciju u vezi s nastavkom privatizacije Političke škole.

Nude minimalnu cijenu za nekretnine

U prvom su krugu oba natjecatelja ponudila minimalnu traženu cijenu za nekretnine, ukupno 44,83 milijuna. U objekte bi Ingra investirala između 20,5 i 23,2 milijuna eura, dok Oka procjenjuje ulaganja na razini od 17,2 milijuna eura. U Ingrinim planovima predviđa se zaposlenje za ukupno 90 do 100 radnika, a u planovima Oke računa se na 133 zaposlenika u oba objekta. Navedene brojke u prvoj su fazi natjecanja manje važne jer se u tom krugu vrednuju koncepti razvoja, a u drugome će krugu, ako do njega dođe, presudno biti koliko su ponude financijski jake te koliko će prosperiteta donijeti kumrovečkom kraju.

Komentirajte prvi

New Report

Close