Vlada šuti, hoće li se usuditi ući u novi rat s Mađarima?

Autor: Danijela Jozić / VLM,Marija Brnić , 21. studeni 2012. u 15:16
Ugovor s Molom je, kako tvrdi sudac Ivan Turudić, protivan interesima Hrvatske. Što će sada Vlada učiniti da to ispravi?

Kada bi se napravila revizija što je sve Mol napravio u Ini, bilo bi osnove i za raskid ugovora , smatra J. Umićević. Mol pak odbija sve optužbe.

Ivo Sanader kriv je što se mijenjao međudionički ugovor Ine i Mola, jer je protivan interesima Hrvatske, i za to je primio mito, presudio je sudac Ivan Turudić. Hoće li to imati kakve posljedice na odnose Vlade i Mola, u utorak se nije moglo doznati u Vladi.

Odmah nakon izricanju presude u Banskim dvorima podigli su zid prema medijima i poručili da ne komentiraju nepravomoćne presude. Većina članova užeg kabineta toga se i držala. Slavko Linić, ministar financija, kratko je odbrusio: presuda je presuda i bilo bi je neozbiljno komentirati.  Među rijetkima koji su se usudili komentirati su Jasminko Umićević, naftni konzltant i bivši zamjenik generalnog direktora Ine, te Radimir Čačić, bivši prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.   Umićević smatra da će presuda Ivi Sanaderu imati velike reperkusije i na rješavanje odnosa s Molom.Prema njegovom mišljenju Državno odvjetništvo sada treba zatražiti od suda, do pravomoćnosti presude, suspenziju ugovora Vlade i Mola, koji je proglašen koruptivnim. "Vlada treba pokrenuti postupak revizije izvršenja ugovora s Molom i utvrditi sve njegove povrede, a budući da Mol nije primjenjivao ugovor i provodio obveze, ne može više biti strateški partner i Vlada treba ići na raskidanje tog ugovora", ističe Umićević.

Pobrojao je kako Mol, među ostalim, nije proveo modernizaciju rafinerija, nije obnavljao benzinske crpke niti ulagao u nova istraživanja u Hrvatskoj. Osim za odnose u Ini, Umićević procjenjuje da će ova presuda implicirati i posljedice za samo poslovanje Mola izvan Hrvatske, jer će, dodaje, banke i poslovni subjekti razmisliti hoće li poslovati s tvrtkom koja je dala mito državnom dužnosniku da bi stekla veća upravljačka prava. Sličnog je razmišljanja i Radimir Čačić. Predsjednik Hrvatske narodne stranke, bivši prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva smatra da bez obzira na presudu Ivi Sanaderu Hrvatska treba krenuti u zaštitu svojih interesa. "Nepravomoćna prvostupanjska presuda ne znači ništa i ne može se ni komentirati. Hrvatska vlasnička prava u toj se kompaniji moraju dovesti u sklad s upravljačkim pravima. Trenutno stanje u Ini nije dobro ni za hrvatsku državu, ni građane. Mi sa 44,75 posto dionica nemamo niti ona upravljačka prava kakva je mađarska strana imala sa 25 plus jednom dionicom", upozorava Čačić. On smatra da Vlada za vraćanje uloge hrvatske države u Ini nema što čekati pravomoćnu presudu Sanaderu te da u ovom trenutku moramo poduzeti one korake na koje kao vlasnici imamo pravo. Na pitanje znači li to da dosad ti razgovori s Mađarima nisu pokrenuti, Čačić kaže: "Oni se dosad nisu intenzivnije pokrenuli.

No, sad je postavljen novi Nadzorni odbor i trenutak je da se na tim temeljima i otvore takvi razgovori". Bivši ministar naglašava da slika koju u odnosima unutar Ine šaljemo drugim investitorima nije crno-bijela. "Stvari bi mogle i moraju funkcionirati na puno bolji način. Strateški dioničari, što znači i država, moraju imati mogućnost odgovornog upravljanja Inom", kaže. Inače, šuška se kako su Mađari već neko vrijeme stekli više od 51 posto vlasništva u Ini, a Čačić kaže da o tome nema saznanja. "To ništa ne mijenja. Hrvatska ima 44,75 posto dionica i njezina su upravljačka prava i dalje u nesrazmjeru s vlasničkima". Na pitanje pak može li se to promijeniti te riješiti problem s Mađarima u situaciji kad on više nije u ulozi koju je imao u Vladi, a od njega se puno očekivalo, Čačić je samo kratko rekao: "Sami povežite. Novi ljudi koji će ući u Nadzorni odbor Ine imaju sad pred sobom taj zadatak. Očekivati drukčije nije realno".Strani analitičari puno su oprezniji u svojim prognozama od domaćih stručnjaka. Prema njihovom mišljenju Vladi nije otvoren manevarski prostor za reviziji ugovora. Kako će se postaviti mađarski Mol u novoj situaciji? Nakon ograde da ne komentiraju nepravomoćne presude i da će poštovati odluku suda, mađarski Mol dao je opasku i kako "smatraju da presuda nema veze s Inom i Molom, već više s politikom u Hrvatskoj". "Vjerujemo da se nitko ne može osuditi ako ne postoje ni motiv, ni zločin, niti dokazi", kazali su u Molu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close