Vlada spašava Uljanik sa 17 milijuna eura, prodaja 2025.

Autor: Marija Brnić , 14. ožujak 2024. u 22:00
Novi vlasnik pulskog brodogradilišta tražit će se tek nakon prodaje novogradnji/L. Batelić/PIXSELL

CERP će novce pulskom brodogradilištu isplaćivati u tri tranše.

Vlada je odobrila projekt novog spašavanja ‘novog’ Uljanika. Ukupno će se za Uljanik Brodogradnju 1856 izdvojiti 16,9 milijuna eura, od čega će se 6,9 milijuna eura odnositi na kupnju većinskog udjela kojeg u vlasništvu ima propala tvrtka Uljanik Brodogradilište i već duže vrijeme pokušava ga prodati kao stečajnu masu, dok će 10 milijuna eura CERP usmjeriti za osiguranje financijske stabilnosti tvrtke, koja je upravo jučer ispunila i formalne uvjete za otvaranje stečaja zbog 120 dana neprekidne blokade računa.

CERP će novce pulskom brodogradilištu isplaćivati u tri tranše – do 21. ožujka uplatit će iznos potreban za deblokadu računa i za neisplaćene plaće, do 24. travnja trebala bi uslijediti uplata za dovršetak gradnje 535, ribarskog broda za norveškog naručitelja, te za plutajuću platformu koju gradi za Israel Shipyard.

Treća isplata, koja je namijenjena za javna davanja i, kako stoji u vladinoj odluci, druge neophodne obveze za uredno poslovanje Uljanika, na račun bi trebala sjesti do 5. svibnja.

Za odobravanje uplata Uprava Uljanika 1856 će trebati pribaviti suglasnost Nadzornog odbora i Hrvatske brodogradnje Jadranbrod, a uplatu će CERP voditi kao pozajmicu s rokom povratka do 31. prosinca ove godine.

Dio spasonosnog paketa uključuje i nalog Upravi Uljanika da proda nedovršeni brod za prijevoz stoke, iz čega bi se osiguralo dio sredstava za poslovanje.

Ususret će se izaći i prolongatom povrata kredita koje Uljanik ima kod HBOR-a za spomenute dvije gradnje, a koje bi trebale biti završene i isporučene do kraja godine. U okviru paketa Vlada je naložila upravi provođenje revizije poslovanja u roku 10 dana, a CERP-u imenovanje novog NO-a odmah nakon otkupa većinskog udjela u ‘novom’ Uljaniku.

Taj bi korak trebao uslijediti već idući tjedan, 18. ožujka, na već zakazanoj skupštini vjerovnika Uljanik Brodogradilišta. Iako se već vode razgovori s potencijalnim ulagačima u Uljanik, prodaja, za koju će biti zadužen CERP, sudeći prema odluci Vlade, pokrenut će se tek nakon prodaje novogradnji. Dakle, u ovoj godini Uljanik će se održavati na životu, a novog vlasnika tražit će se početkom iduće godine

Komentirajte prvi

New Report

Close