Vlada promijenila odluku o kontroli cijena: Jedna namirnica poskupljuje

Autor: Poslovni.hr , 30. ožujak 2023. u 14:54
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

 Vlada je u četvrtak izmijenila odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda na način da je najviša maloprodajna cijena UHT mlijeka s 2,8 posto mliječne masti po litri podignuta za 5 centi te sada ne smije prelaziti cijenu od 1,03 eura.

“Ministarstvo poljoprivrede je predložilo da se cijena UHT mlijeka poveća za pet centi, a sve kako bi se zaštitila primarna proizvodnja mlijeka i da se trgovačke marže ograniče na najviše deset posto”,  kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Kako se navodi u obrazloženju vladine odluke, izmjena odluke o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, tj. povećanje gornje razine cijena UHT mlijeka 2,8 posto mliječne masti za 5 posto – s 0,98 eura/lit na 1,03 eura/lit. Također, uvodi se gornja granice marže za trgovce za UHT mlijeko 2,8 posto mliječne masti od 10 posto.

“Takvim prijedlogom i dalje se osigurava prihvatljiva cijena UHT mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, koje ima najveći udio u hrvatskoj potrošnji mlijeka, i granica marže koja trgovce ne dovodi u nepovoljnu poziciju u lancu, pri čemu se sprječava potencijalni pritisak na snižavanje cijene u otkupu”, kaže se u obrazloženju.

Također se napominje da je likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i cjelokupna primarna proizvodnja, kao i prerađivačka industrija, u vrlo nepovoljnim uvjetima proizvodnje koje su posljedica tržišnih poremećaja u posljednje tri godine, a koja je uvelike očuvana nacionalnim redovnim i interventnim mjerama financijskih potpora dodijeljenih upravo zbog velikih tržišnih poremećaja i uvjeta otežanog poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close