Vlada podržala projekt plinifikacije

Autor: Marija Brnić , 15. veljača 2018. u 21:59
Za nositelja projekta određena je tvrtka Ivana Čermaka Crodux plin/Marko Lukunić/PIXSELL

Opskrba Rafinerije nafte Brod.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici upoznata s protokolom o suradnji na realizaciji projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod (RNB) koju će s ciljem smanjenja onečišćenja zraka i poboljšanja kvalitete života u Slavonskom Brodu provesti opskrbljivač Crodux plin.

Projekt će se provesti izravnim priključenjem RNB-a na hrvatski plinski transportni sustav na mjestu MRS Slobodnica, prenamjenom postojećeg produktovoda Blobodnica-Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu ENB-a prirodnim plinom. 

Kako je izvijestio ministar energetike Tomislav Ćorić, koji je krajem listopada prošle godine Protokol potpisao s Petrom Đokićem, ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, tim dokumentom omogućuje se modernizacija rafinerije u Brodu i smanjenje onečišćenja, posebno prekograničnog, a koje su posljedica štetnih emisija iz postrojenja RNB-a.

Tomislav Ćorić dodao je i da je Protokol o suradnji međunarodni akt, te da se njime ne stvaraju niti ne preuzimaju međunarodno-pravne obveze. Kako je prigodom potpisivanja protokola pojasnio Ćorić, za nositelja projekta određena je tvrtka generala Ivana Čermaka Crodux-plin, a odabir tog dobavljača stvar je kupca plina, rafinerije Brod iz Republike Srpske.  

Komentirajte prvi

New Report

Close